Bruxelles će još razmisliti o Hrvatskoj

Europskoj komisiji treba još malo vremena za procjenu je li Hrvatska spremna za zaključenje pristupnih pregovora. Od Zagreba se očekuju još neka objašnjenja i materijali u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje. Izjavila je to Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fülea.
Dodala je kako procjenu Komisije o hrvatskoj spremnosti za zatvaranje pregovora ne treba očekivati ni sljedeći tjedan. Bruxelles također očekuje izvješće misije koju čine stručnjaci Europske komisije i zemalja članica a koja je nedavno posjetila Hrvatsku.

Treba li se Hrvatska bojati monitoringa?

Mi smo usred procesa proučavanja određenog broja dokumenata koje smo prošli tjedan dobili od hrvatske Vlade vezano uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Treba nam još malo vremena da proučimo ta izvješća. Osim toga, ima još nekih elemenata i materijala gdje su nam potrebna dodatna objašnjenja u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje i očekujemo da ćemo to ubrzo dobiti od hrvatske Vlade, rekla je Butler novinarima u Bruxellesu.

Podsjetimo, Füle se jutros sastao sa stalnim predstavnicima 27 zemalja članica Europske unije (COREPER-om II) uoči ministarskog sastanka u ponedjeljak, 23. svibnja. Izvijestio ih je o trenutačnom stanju hrvatskih pregovora, prije svega o napretku i ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava) te o još preostalim otvorenim poglavljima. Francuska, Velika Britanija, Nizozemska i dvije skandinavske države smatraju da je prerano zatvoriti poglavlje o pravosuđu i zaključiti hrvatske pregovore s Europskom unijom.


Monitoring se nastavlja, sankcije nejasne

Francuska je na sastanku predložila da se u pristupni ugovor s Hrvatskom ugradi zaštitna klauzula o nadzornom mehanizmu kojim bi se pratilo hrvatsko ispunjavanje obveza u razdoblju od zaključenja pregovora do stupanja u članstvo, doznaje se iz diplomatskih izvora. Prema tom prijedlogu, Europska komisija bi svaka tri mjeseca podnosila izvješće Vijeću EU-a o tome kako Hrvatska ispunjava obveze. Taj je prijedlog poduprlo nekoliko zemalja, rekao je diplomatski izvor. Za što brže zaključenje pregovora zauzelo se više zemalja, posebice Italija, srednjoeuropske i baltičke zemlje.

Za sada nije jasno što bi bile sankcije u slučaju da ta izvješća budu negativna, ali se može pretpostaviti da bi to značilo usporavanje procesa ratifikacije pristupnog ugovora. O pretpristupnom monitoringu već je prije mjesec dana govorio povjerenik za proširenje Štefan Füle, a sada je jedino novo to što se traži da se to utvrdi u pristupnom ugovoru. Prema Füleu, taj monitoring bio bi nastavak onoga što Komisija već sada radi i bio bi potpuno različit od onoga koji je uveden za Bugarsku i Rumunjsku, koje se i danas prate.

Prema nekim diplomatskim izvorima lipanj je još uvijek moguć rok za dovršetak pregovora, dok drugi ističu da nema dovoljno vremena da se sve dovrši u lipnju, ali da je još moguće u srpnju. Zemlje poput Nizozemske i Velike Britanije odbijaju govoriti o datumima i ističu da će sve ovisiti o tome kakvu će ocjenu o hrvatskoj spremnosti za završetak pregovora dati Europska komisija.


Datum važan, članstvo u srpnju 2013.?

Datum završetka pregovora važan je jer se bez njega ne mogu dovršiti pregovori u poglavlju 33 - Financijske i proračunske odredbe. Bez datuma se ne mogu odrediti proračunske odrednice koje će otpasti na Hrvatsku nakon ulaska u Uniju. Prema onome što se može čuti iz diplomatskih izvora Hrvatska može završiti pristupne pregovore u lipnju, do kraja mađarskog predsjedanja, ili najkasnije prvi tjedan u srpnju, na samom početku poljskog predsjedanja. Neslužbeno se doznaje da bi u tom slučaju Hrvatska mogla 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije.