Ivica Dačić za podjelu Kosova

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, gostujući na radiju B92, naveo je kako nije realno da Kosovo ostane u sastavu Srbije te pozvao stranke koje kritiziraju prijedlog o podjeli Kosova da iznesu svoje prijedloge za rješavanje tog pitanja. Siguran sam da i građani Srbije znaju da je podjela Kosova realno rješenje. Za stolom u vladi o tome se, međutim, nije raspravljalo, rekao je.

Dodao je kako je teško očekivati da će neki srbijanski političar govoriti o priznanju Kosova jer je cilj države sačuvati ga.

U razgovoru za prištinski list na albanskom Zeri Dačić je podjelu ocijenio pragmatičnim rješenjem, u kojem bi se kosovski Srbi pridružili Srbiji, a ostali dio odvojio bi se od Srbije. To je moje mišljenje, iako se ono ne sviđa ni Beogradu ni Prištini. Ali ja sam realan političar i ne vidim drugo rješenje', rekao je Dačić te dodao kako će u drugom slučaju uz aktualni sterilni dijalog Beograda i Prištine biti potrebne 'godine i čak desetljeća i neće se ništa postići.

Politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova i pojedinih srbijanskih oporbenih stranaka reagirali su protiveći se Dačićevu stajalištu.