Klubovi poduprli izmjene ZOR-a

Hrvatski sabor raspravljao je o izmjenama Zakona o radu kojima bi se, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman, prema dogovoru socijalnih partnera omogućilo fleksibilnije iskorištavanje radnog vremena. Ta promjena, objasnio je, važna je za rad u smjenama po 12 sati i za radnike čiji rad uključuje noćno radno vrijeme.

Omogućeno je i da preraspodijeljeno radno vrijeme kod poslodavaca koji posluju sezonski može trajati i dulje od 56 sati na tjedan, ali ne dulje od šezdeset sati, pod istim uvjetima kao i do sada, odnosno ako je tako ugovoreno kolektivnim ugovorom i da su radnici na takav rad dali pisani pristanak.

Saborski su klubovi u raspravi poduprli izmjene ZOR-a, a Boris Kunst (HDZ) naglasio je kako se njima omogućava fleksibilnije iskorištavanje radnog vremena na način koji odgovara i radnicima i poslodavcima, a uvjetovan je i kolektivnim ugovorom koji, ističe, jamči dodatnu sigurnost radnika.

Iako na Zakon ni oporba nema primjedaba, Ingrid Antičević-Marinović rekla je kako je SDP očekivao da će se Vlada, nakon prikupljenih potpisa građana za referendum o Zakonu o radu, odlučiti na izmjene ZOR-a koje bi više zaštitile radnike.
Silvano Hrelja (HNS/HSU) zamjerio je Vladi da su njezina zakonska rješenja rezultat bipartitnog, a ne tripartitnog dogovora, prozivajući Banske dvore da samo provode stajališta poslodavaca, a ne i sindikata. Ovaj se zakon uopće ne bi trebao donositi kada bi u Hrvatskoj bio razvijen sustav kolektivnog pregovaranja, rekao je Hrelja.

Inače, predsjednik Sabora Luka Bebić izvijestio je zastupnike da će 23. sjednicu produljiti i na idući tjedan, zbog opsežnog dnevnog reda koji se stalno dopunjuje. Nikako se ne možemo spustiti ispod 60 točaka dnevnog reda, a sutra (nakon nove dopune) imat ćemo ih i 80, poručio je Bebić zastupnicima, koji su, u skladu s prijašnjom najavom, 23. sjednicu sutra trebali zaključiti.

Saborski zastupnici danas su u kratkoj raspravi poduprli prijedlog izmjena Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi koji se usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku (ZUP). Zakon se sa ZUP-om usklađuje u pitanjima koja se odnose na rokove za žalbu, izvršnost rješenja, rokove za poništavanje i ukidanje rješenja i slično.