Offside: Ponovno priznali krivnju

Na Županijskom sudu u Zagrebu čitanjem Uskokove optužnice počelo je suđenje optuženima za namještanje utakmica u slučaju Offside. U obranama pred sudskim vijećem Gordane Mihele Grahovac krivnju su danas ponovno priznali nogometaši sesvetske Croatije Mario Čižmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Jasmin Agić, Saša Mus i Marko Guja te Zoran Ivančić iz Varteksa. Istaknuvši da se kaju za svoje postupke, ispričali su i da su ih na sudjelovanje u kriminalnom lancu natjerale novčane teškoće. Mladi su igrači za igranje u namještenim utakmicama, kako se moglo čuti, dobivali od 2000 do 2500 eura, a stariji i dvostruko. Više novca dobivali su obrambeni igrači i vratari.

Lanac su organizirali Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljić koji su u nagodbi s Uskokom pristali na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice. Šušak je rekao da je u "posao" ušao jer je od Šake posudio novac pa ga je poslije ucjenjivao i kamatario. Čižmek je ustvrdio da su utakmice namještane uz odobravanje vodstva kluba, iako je direktor sesvetske Croatije Tomislav Zubak, koji je također na optuženičkoj klupi, odbacio sve navode iz Uskokove optužnice.

Prema riječima Varteksovca Ivančića mnogi su igrači pristali igrati u namještenim utakmicama jer nisu imali ni za kavu, a računi su im bili blokirani. Ispričao je i kako se sa Šakom dogovarao o utakmicama koje je Varteks trebao izgubiti od Hajduka i Dinama, no oba su posla propala. Za poraz od Hajduka Šaka je nudio 40 tisuća eura, a od Dinama pet tisuća više. No Ivančić je novac vratio jer su, kad su se dogovarali o porazu od Hajduka, vidjeli da ih prate, a u slučaju utakmice s Dinamom u "igru" nisu bili uključeni mlađi igrači.

Petnaest igrača i športskih djelatnika iz nogometnih klubova Croatia Sesvete, Varteks i Međimurje optuženo je za namještanje utakmica i primanje mita. Optužnicom je obuhvaćeno 12 prvoligaških utakmica, od kojih je osam namješteno, a u četiri slučaja sve je ostalo na pokušaju. Višemjesečna akcija Uskoka i policije nazvana Offside počela je potkraj 2009., kad su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata i lancu klađenja na sporne utakmice. Početkom lipnja 2010. hrvatska policija uhitila je 22 osumnjičene osobe.

Suđenje se nastavlja 26. svibnja preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora okrivljenika.