Kraljica na poprištu 'krvave nedjelje'

Britanska kraljica Elizabeta posjetila je irski stadion Croke Park - poprište pokolja Iraca koji su počinili britanski vojnici. Kraljicu su u prazan Croke Park doveli preko Hoganove tribine, nazvane po igraču ubijenu na krvavu nedjelju prije gotovo stotinu godina. Kraljica se susrela s igračima, popričala o irskom športu, a za nju je priređen mimohod limene glazbe i tradicionalni ples.

Kraljica Elizabeta u Guinnessovoj pivnici

Park Croke u Dublinu, mjesto posjeta britanske kraljice Elizabete II. u srijedu, drugog dana povijesnog posjeta Irskoj, bio je 1920. poprište pokolja britanskih snaga nad civilima i označio je prekretnicu u irskome ratu za neovisnost od britanske vlasti. Irska republikanska armija (IRA) počela je 21. studenoga 1920. likvidirati britanske agente u Dublinu i ubila ih 12 te dvojicu članova paravojne postrojbe. Njihovu smrt osvetile su paravojna i redovita vojska u nedjeljno popodne nakon utakmice keltskog nogometa.

Policajci su ušli na stadion na kojem je bilo 5000 gledatelja i otvorili vatru te ubili 14 ljudi, među njima ženu, dvoje djece i dvojicu igrača. Vlasti su tvrdile da je policija željela pretražiti gledatelje kako bi izolirala IRA-ine skrivene pristaše te da su nacionalisti zapucali prvi. Istraga opovrgnula je njihove tvrdnje. Taj događaj - krvava nedjelja, potaknuo je irski narod na ustanak protiv britanske vlasti i olakšao neovisnost koja je proglašena 1922.

Croke Park ujedno je hram keltskih športova, ponosa irskog naroda koji je na tom prostoru tek 2005. dopustio "engleske" športove, kao što su nogomet i rugby. Stadion može primiti 82.300 gledatelja i jedan je od najvećih u Europi.