Duško Mucalo opet nije prošao

Ministar kulture Jasen Mesić neće potvrditi Duška Mucala za intendanta HNK u Splitu, priopćeno je iz Kabineta ministra kulture. Ministar je odluku donio nakon detaljnog uvida u Mucalov prijedlog programa rada HNK Split za razdoblje 2011.- 2014. te sukladno mišljenju Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti kao savjetodavnoga tijela Ministarstva. Mucalov prijedlog programa rada ne podastire nove ideje, ne izdvaja se originalnošću, inovativnošću ni upečatljivim estetskim pristupom te mu nedostaje vizija razvoja HNK Split, stoji u priopćenju.
Razmatrajući odluke koje je kandidat Mucalo donio vršeći dužnost intendanta HNK Split smatramo upitnim i kredibilitet samoga prijedloga programa, dodaje se u priopćenju. Predsjednica Kazališnoga vijeća splitskoga HNK-a Sanja Erceg Vrekalo izjavila je za Hinu kako joj osobno nije drago što je ministar odbio potvrditi Mucala za indentanta. Dodala je da Kazališno vijeće splitskoga HNK nije još od ministra Mesića dobilo obrazloženje o odbijanju potvrđivanja Duška Mucala za intendanta.


Biranje intenndanta od rujna 2009.

Ovo je četvrti neuspio pokušaj da HNK dobije intendanta još od rujna 2009. Prvi je natječaj raspisan za mandata tadašnjeg intendanta Milana Štrljića, ali je poništen kad je utvrđeno da nisu osigurani formalno-pravni uvjeti za njegovo raspisivanje. Zatim je Gradsko vijeće, umjesto staroga, imenovalo novo kazališno vijeće, koje je na ponovljenom natječaju za intendanta odabralo Duška Mucala, što je prošle godine potvrdilo i Gradsko vijeće. No ministar Božo Biškupić odbio ga je potvrditi, a Gradsko vijeće imenovalo ga je za vršitelja dužnosti intendanta.

Kako je Gradsko vijeće potkraj 2010. prihvatilo programski i financijski plan HNK za razdoblje od 2011. do 2014., kazališno je vijeće raspisalo treći natječaj za intendanta, koji je bio otvoren do 5. veljače 2011. Kazališno vijeće splitskog HNK poništilo ga je, obrazloživši kako troje kandidata - Duško Mucalo, Majda Goluža i Helena Peričić - nije u natječajnim prijavama priložilo preslike potrebnih isprava ovjerene kod javnog bilježnika. Duško Mucalo ostao je v.d. intendanta.