Italija ometa signal do ljeta

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković te ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sastali su se u Zagrebu s talijanskim ministrom gospodarskog razvoja Paolom Romanijem koji se obvezao do ljeta riješiti najveći dio problema oko talijanskog ometanja digitalnog signala hrvatskih televizija, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Na sastanku je istaknuto da bi se talijanski operateri trebali držati frekvencijskog plana i međunarodnih sporazuma. Romani je predstavio poduzete korake s talijanske strane te se obvezao najveći dio problema riješiti do početka ljeta, stoji u priopćenju. Dodaje se da je Jandroković rekao kako dosad poduzeti koraci Romanijeva ministarstva na otklanjanju smetnji nisu rezultirali trajnim poboljšanjem i rješenjem problema.

Ministar Kalmeta pozvao je na rješavanje problema i naglasio kako je posebno važno da svaka zemlja poštuje frekvencijske signale koji su im međunarodnim sporazumima i dodijeljeni, a dvije strane dogovorile su se oko osnivanja radne skupine koja će nadgledati provedbu dogovorenog.

Prema priopćenju, Romani je na sastanku potvrdio snažnu potporu Italije članstvu Hrvatske u EU-u te izrazio uvjerenje da će Hrvatska 1. siječnja 2013. postati 28. članicom Europske unije. Sugovornici su raspravili mogućnosti jačanja talijanskih investicija u Hrvatsku, pi čemu je Jandroković pozvao talijanske ulagače da investiraju u proizvodni sektor, energetiku, turizam i infrastrukturu, stoji u priopćenju MVPEI-ja.