Tunu ne loviti u libijskim vodama

Europska komisija upozorila je europske ribare da ne love tunu u libijskim vodama te da se ta ugrožena vrsta ribe ne kupuje od ribarica pod libijskom zastavom jer je one vjerojatno love nezakonito.

Tripoli je dopustio ribarenje u svojim vodama u nadolazećoj sezoni koćarenja, unatoč oružanim sukobima i činjenici da njegove planove nije odobrila međunarodna organizacija koja prati izlov tune u Mediteranu.

Budući da međunarodni promatrači nisu prisutni na libijskim brodovima kako bi dokumentirali ulov, veliki su izgledi da će on biti proglašen nezakonitim, izjavila je europska povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki.

Zakoni Europske unije zabranjuju trgovinu, iskrcaj, uvoz, izvoz i prekrcaj tune bez odgovarajuće dokumentacije. Industrijsko koćarenje mediteranske tune, cijenjene za proizvodnju sushija, obavlja se u određenoj sezoni, od 15. svibnja do 15. lipnja. Kvote koje je odredila Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) na temelju sporazuma 48 država odnosi se na ribolov na području istočnog Atlantika i Mediterana.