Voda - vitalni nacionalni interes

Voda je strateški nacionalni resurs i za razliku od fosilnih goriva za koja postoji alternativa, bez vode nema života. Svima nama u Hrvatskoj trebalo bi biti jasno da je naš vitalni nacionalni interes očuvanje suvereniteta nad vodnim resursima. Izvorišta vode i vlasništvo nad vodno-komunalnom infrastrukturom ne smiju biti na prodaju i moraju ostati u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave jer je to jedini način da budućim naraštajima ostavimo ono što smo mi naslijedili, a svojoj zemlji omogućimo siguran razvoj. Rekao je to predsjednik Republike Ivo Josipović u Opatiji na otvorenju Hrvatske konferencije o vodama.

Geslo je konferencije Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena, a tristotinjak stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva do subote će raspravljati o zaštiti vodnoga bogatstva.
Josipović je rekao da voda jest strateški resurs 21. stoljeća, da slana voda tvori 70, a slatka voda samo tri posto Zemljine površine te da je vjerojatno i to razlog što neki govore da će sutra litra vode biti skuplja od litre nafte. Gotovo četvrtina svjetskog stanovništva ne raspolaže s dovoljno pitke vode, a u Ujedinjenim narodima smatraju da će sljedećih 50 godina nekoliko milijarda ljudi biti suočeno s nedostatkom pitke vode. Hrvatska je jedna od vodom najbogatijih zemalja u Europi i po ukupnim obnovljivim izvorima vode po stanovniku treća je u Europi i peta po količinama kvalitetne pitke vode, podsjetio je predsjednik Josipović.

Glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić naveo je da Hrvatske vode i njihovi projekti uživaju velik međunarodni ugled te da na osnovi tih projekata povlače znatan novac iz fondova EU-a i da ta tvrtka priprema projekte vrijedne milijardu eura.

Skup je nastavljen predavanjima o vodnom gospodarstvu, zaštiti od poplava, utjecaju klimatskih promjena i drugom. Predsjednik Josipović iz Opatije je otišao u posjet Rijeci.