SDP-ovci demonstrativno napustili sabornicu

Saborski klub HDZ-a podupro je prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, koje je lani uzdignuto na ustavnu kategoriju, no SDP mu je uskratio potporu, ocjenjujući da neće osigurati ostvarenje tog prava, već suprotno - šutnju administracije. Nakon žestokih replika SDP-ovci su napustili sabornicu.

Zakonske izmjene donesene su potkraj 2010., no Ustavni sud ukinuo ih je jer nisu donesene potrebnom natpolovičnom većinom kakvu iziskuje organski zakon, pa ih je Vlada ponovno uputila u proceduru.

Izmjenama se, među ostalim, proširuje krug tijela javnih vlasti koje su dužne na zahtjev dostupnom učiniti traženu informaciju.
Nenad Stazić (SDP) tvrdi da se zakon ni nakon ovih izmjena neće provoditi. Ako Vlada i dalje odluči da neće dati neku informaciju, to će provesti u djelo spretnom kombinacijom prešućivanja rokova, šutnjom administracije i pozivanjem na tajnost, rekao je. Da se Vlada ne namjerava otvoriti javnosti Stazić vidi u tome što, kako je rekao, čak ni zastupnicima ne odgovara na pitanja.

Ističući da u odbijanju uvođenja povjerenika za informacije vidi namjeru Vlade da se izbjegne pristup informacijama i omogući pristup dezinformacijama, Stazić je HDZ-ovcima poručio kako je onda i normalno da se rukom napiše prijava za Linića i te laži prenesu u sabornicu i tim dezinformacijama barata kao informacijama.

Nakon što su ih HDZ-ovi zastupnici, putem replika, počeli prozivati za manjak domoljublja i antieuropejstvo, a Đurđica Sumrak optužila ih je i za izdaju prilikom odlučivanja o hrvatskoj samostalnosti, SDP-ovi zastupnici demonstrativno su napustili sabornicu.

Prije negoli se pridružio kolegama Stazić je Šeksu poručio: Ne samo da je ovdje zavladao sumrak, već se pretvara u mrak u kojemu ne želimo biti s vama.