Pariz: Hrvatska je spremna

Francuska ne sumnja da je Hrvatska spremna do kraja lipnja zaključiti pristupne pregovore s EU-om i pridonijet će tome da se procesi u Uniji ubrzaju. Francuska je uvjerena da se ne radi samo o interesu Hrvatske da uđe u EU nego da je i interes EU-a da ima Hrvatsku kao članicu, rekao je predsjednik Odbora za europske integracije Senata Jacques Blanc nakon sastanka s dužnosnicima Hrvatskog sabora.

Članice usklađuju stajališta o Hrvatskoj

Izaslanstvo francuskog Senata razgovaralo je o hrvatskim pristupnim pregovorima s Nevenom Mimicom, potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije, Vesnom Pusić, predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, Marijom Pejčinović Burić, predsjednicom izaslanstva Sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU i Miloradom Pupovcem, predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Upitan je li Hrvatskoj potrebno nadgledanje EU-a nakon zaključenja pregovora, Blanc je rekao da će Hrvatski sabor zajedno s Europskom komisijom i zemljama članicama uspostaviti neki mehanizam kontrole kako bi se proces reformi nastavio.

Upitana o datumu ulaska Hrvatske u EU, Pusić je rekla sljedeće: Naša je pozornost usredotočena na datum završetka pregovora. Za lipanj mislimo da bi bilo moguće i za sve strane najprimjerenije.