Vlada smanjuje vodni doprinos

Vlada je prihvatila dopunu Akcijskog plana uklanjanja prepreka za ulaganja u Hrvatsku kojom se smanjuje vodni doprinos za proizvodna ulaganja i objekte koji su vezani za proizvodne aktivnosti. Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević istaknuo je da će se dopunom Akcijskog plana dodatno ubrzati i pojednostavniti procedura za ulaganja u obnovljive izvore energije.

Također se pojednostavnjuje procedura prenamjene šumskog zemljišta i onoga o kojem se vode sporovi između države i jedinica lokalne samouprave, kao i procedura izgradnje i financiranja izgradnje infrastrukture nužne za ostvarenje ulagačkih projekata. Prihvaćena je i izmjena Uredbe o izravnim mjerama kontrole cijena kojom se svaka promjena cijena izrade isprava i službenih obrazaca, izdavanja, tiskanja i prodaje službenih obrazaca te prijevoza putnika u domaćem željezničkom prometu mora prijaviti Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Vlada je prihvatila i izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se taj zakon usklađuje s odlukom Ustavnog suda o ukidanju odredbe članka 199. kojim je bilo predviđeno da se vozač kažnjava ako počini neki drugi prometni prekršaj i za vožnju s koncentracijom alkohola do 0,5 promila. Budući da je tolika koncentracija inače dopuštena, ustavni je sud ukinuo odredbu s obrazloženjem da kumulativno kažnjavanje nije u skladu s Ustavom, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Ustavni sud u odluci predlaže i da međunarodna vozačka dozvola vrijedi tri umjesto dosadašnjih pet godina, dodao je.

Vlada je također prihvatila izmjene zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i uputila ih u hitnu proceduru. Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je kako se time osigurava dodatan i pojačan nadzor sredstava političkih stranaka i pojedinaca koji imaju ulogu u političkom životu ne samo tijekom predizbornih kampanja nego i u ostalo vrijeme. Ministar uprave Davorin Mlakar napomenuo je kako je izmjena rezultat konačnih pregovora s Europskom komisijom koja je zatražila pojačan nadzor financiranja stranaka i pojedinaca i tijekom godine, odnosno i onda kad nije vrijeme izbora.

Premijerka Kosor podsjetila je na sjednici da je danas 20. obljetnica referenduma o samostalnosti Hrvatske koji je poslužio kao podloga za pokretanje postupka razdruživanja iz bivše SFRJ i, kasnije, međunarodnog priznanja samostalne Hrvatske. Važno je podsjetiti se na to u trenutku kad Hrvatska završava pregovore kako bi postala ponosnom 28. članicom Europske unije (EU), rekla je Kosor. Vjerujem da će hrvatski građani, kao i prije 20 godina, na referendumu glasovati za europsku budućnost, gospodarski napredak i stabilnost, i tako završiti povijesni pothvat stvaranja samostalne države kao dostojne članice EU-a, istaknula je Kosor.