Lukšić preuzima Štrokove hotele

Sve o kupnji Jadranskih luksuznih hotela već je dogovoreno, preostaje još samo definirati neke detalje, potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju Camilo Soza, generalni direktor hotela u sastavu tvrtke Excelsa Lukšić Grupe na dubrovačkom području. Preuzimaju sve Štrokove hotele - četiri u Dubrovniku i hotel “Bonavia” u Rijeci. Vrijednost tog posla nije poznata. 

Nakon tog preuzimanja poslovno carstvo ostalo iza najbogatijega hrvatskog iseljenika Andronika Lukšića, koji se obogatio u Čileu, a kojega su nakon smrti naslijedili sinovi, postat će najjači hrvatski hotelijer. Uz jednu od najvećih hotelskih tvrtki u zemlji, porečku Plavu lagunu, u njihovu će vlasništvu biti krema hrvatskog hotelijerstva na jugu Hrvatske: čak pet hotela s pet zvjezdica u Dubrovniku i Cavtatu.

Lukšići već posjeduju cavtatski visokokategornik Croatiju, u Dubrovniku imaju Grand Villu Argentinu i Šeherezadu, jednu od najluksuznijih villa na Jadranu koja se iznajmljuje za više od 6 tisuća eura na noć, te hotel Odisej na Mljetu, a vlasnici su i dubrovačke žičare za Srđ. 

Grupacija Lukšić na glasu je kao poslodavac koji je oštre mjere štednje velikim dijelom prebacio na teret zaposlenika i od početka ekonomske krize u njihovim hotelima na dubrovačkom području otpušten je veći broj ljudi, dok se Goran Štrok po tom pitanju ipak pokazao socijalno osjetljivijim.

Goran Štrok je pak u dubrovačko hotelijerstvo unio jako rivalstvo i nadmetanje u kvaliteti, što je sasvim sigurno podiglo standarde. Lani je sam Štrok izjavio da je njegova tvrtka meta neprijateljskog preuzimanja, ne želeći potvrditi da iza toga stoji Lukšić Grupa koja se obratila direktno bankama želeći preuzeti Štrokove dugove, a time i tvrtku. Slijedili su pokušaji pronalaženja partnera, razmišljalo se i o prodaji pojedinih hotela, no jedinim se rješenjem pokazala prodaja tvrtke konkurentu.