Senat u Splitu nije odlučio ništa

Senat Sveučilišta u Splitu nije prihvatio prijedlog nekih sveučilišnih sastavnica da se prijedlozi zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu povuku iz procedure. Također je predlagano da se o tim zakonskim prijedlozima nastavi javna rasprava kako bi se uklonili svi nedostaci na koje je upozoreno u raspravi članova Senata, ali ni taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu, stoji u kratkom priopćenju Ureda za odnose s javnošću splitskoga Sveučilišta. Senat ima 33 člana, a za donošenje odluka potrebno je 17 glasova. Iako je bio najavljen, na sjednici se nije pojavio ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Unatoč pokušaju da se nametne volja određenog broja sastavnica i članova akademske zajednice nekonvencionalnim metodama pritiska, kao što su prosvjedi, zahtjevi za ostavku, prijetnje i ucjene pojedinim članovima Senata, rektoru i ministru, Senat splitskog sveučilišta s rektorom na čelu uspio je zadržati autonomiju i odbaciti prijedlog da odbace tri predložena zakona. Time je nastavljan put prema besplatnom obrazovanju, stoji u priopćenju Ministarstva.


Performans pred Ministarstvom u Zagrebu

Akademska solidarnost iskazala je negodovanje u Zagrebu, a uoči sjednice Senata prosvjedovalo se i pred Sveučilišnom knjižnicom u Splitu. Sindikat Akademska solidarnost izveo je prosvjedni performans ispred Ministarstva - bojenjem transparenta naslovljenog "U obranu autonomije" te njegovim uručivanjem željeli su pružiti potporu splitskim kolegama. Još jedanput su naglasili kako od ministra očekuju da te zakone povuče iz procedure te organizira javnu raspravu na kojoj bi šira akademska zajednica mogla dati svoje prijedloge i kritike.


"Fuchs treba podnijeti ostavku"

Uoči sjednice Senata splitskog sveučilišta ispred sveučilišne knjižnice, gdje zasjeda Senat, oko 200 studenata, pretežno Filozofskog fakulteta, te više profesora i asistenata prosvjedovalo je protiv paketa zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu. Prosvjednici su udarali na bubnjeve i zvižadali, a na transparente su ispisali natpise Mi studiramo, oni profitiraju, Branimo autonomiju Sveučilišta i sl.

Uoči sjednice Senata rektor Sveučilišta Ivan Pavić izvijestio je novinare kako je dobio pismo u kojem ministar Fuchs kao razlog nedolaska navodi primjedbu pojedinih sastavnica splitskog sveučilišta da on želi disciplinirati to sveučilište te da svojim dolaskom na sjednicu želi izvršiti pritisak na autonomiju Sveučilišta. Dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš novinarima je rekao kako podupire prosvjednike te da bi ministar Fuchs trebao podnijeti ostavku. Ministar Fuchs svojim postupcima unosi nered u sustav jer se 90% akademske zajednice ne slaže s prijedlozima paketa zakona, rekao je.

Bura oko paketa obrazovnih zakona

U Ministarstvu tvrde kako je novim zakonima definirana je jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve. Svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti traži da se odbaci prvi put jasno definiran besplatni studij, ističu. Tko god plaši javnost da bi zakoni u sklopu reforme znanosti i visokog obrazovanja mogli biti problem u zatvaranju pregovora s EU-om, ne govori istinu, kazao je Fuchs. Dodao je kako 20 godina kasnimo za Europom u reformama.