Smetnje uskoro prestaju

Da Talijani ne ometaju televizijski signal samo Hrvatima, postalo je jasno na sastanku u Ženevi. U sjedištu Međunarodne telekomunikacijske unije hrvatska delagacija, uz gotovo sve susjedne zemlje, pokušat će uvjeriti talijansku stranu da se pridržava međunarodnog sporazuma.

Nakon jučerašnjeg sastanka, skrivenog od očiju javnosti, na kojem su sudjelovali i hrvatski ministri Božidar Kalmeta i Gordan Jandroković te talijanski ministar gospodarskog razvoja Paolo Romani politika je, čini se, uskladila stajališta. 

Potrebna su tri tjedna da se 90 posto tih problema riješi, a paralelno s time bit će osnovana zajednička komisija hrvatskih i talijanskih stručnjaka i diplomata koji će nadzirati taj proces, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

U godini kada Hrvatski radio slavi 85. rođendan, Televizija 55., snažnu potporu dobili smo i od Europske radiodifuzne unije. U organizaciji HRT-a u Zagrebu se održava skupština šefova pravnih službi europskih javnih radiotelevizija. 

Veoma je važno poštovati međunarodne sporazume. Podupire vas i Europska radiodifuzna unija, poručila je generalna direktorica Europske radiodifuzne unije Ingrid Deltenre.

Ako je vjerovati porukama iz Italije, problem bi već početkom ljeta trebao biti uklonjen. Tada će i gledatelji zapadne Istre, nakon mjeseci agonije, moći nesmetano uživati u programu HTV-a.