Veliki planovi za Bliski istok i sj. Afriku

U dugoočekivanom govoru o Bliskom istoku i sjevernoj Africi američki predsjednik Barack Obama iznio je daljnju strategiju prema toj problematičnoj regiji. Odabirom State Departmenta za mjesto govora, Washington je poručio da će američki napori u regiji biti poglavito diplomatski. Američki prioritet je, rekao je Obama, promovirati reforme diljem regije i tranziciju u demokraciju. U previše zemalja je na pozive za promjenama uzvraćeno nasiljem, kaže Obama.
Oštro je osudio režime koji nasiljem i represijom guše mirne prosvjede svojih građana, poput onih u Libiji i Siriji. 


"Sveobuhvatni investicijski plan za Bliski istok i sjevernu Afriku"

Obama je najavio da će SAD stvoriti fond za ulaganje i poticanje poduzetništva u Egiptu i Tunisu, nalik na fondove s kojima je poticana gospodarska obnova istočne Europe 1990-ih godina. Zatražio je od MMF-a i Svjetske banke da predstave planove za pomoć Egiptu i Tunisu na sastanku skupine G-8 idućega tjedna.

Obama je objavio da će SAD Egiptu oprostiti do jedne milijarde dolara duga kako bi se ta sredstva usmjerila u poticanje zapošljavanja i poduzetništva, te da će SAD za infrastrukturu i nova radna mjesta u Egiptu osigurati dodatnih milijardu dolara zajmova i kreditnih jamstava. Amerika, koja je desetljećima slijedila samo svoje interese u regiji, od energetske sigurnosti do borbe protiv terorizama, sada ima povijesnu priliku pokazati da više cijeni dostojanstvo uličnog prodavača u Tunisu nego sirovu snagu diktatora, kazao je Obama.

Odgovarajući na kršenje ljudskih prava, Sjedinjene Države jučer su uvele sankcije sirijskom režimu. Sirija mora početi ozbiljan dijalog kako bi pošla putem demokratske tranzicije, ili će biti izolirana, kaže Obama. Istu poruku šalje vladama Jemena i Bahreina. A takvu će potporu, u prvom redu ekonomsku, dobiti Egipat i Tunis. Bliskoistočni mirovni proces i dalje ostaje jedan od američkih prioriteta. Status quo je neodrživ, a Izrael mora djelovati odlučnije kako bi zavladao trajni mir, zaključuje američki predsjednik.