Počeli 9. Strossmayerovi dani

Izložbom slika i skulptura Strossmayer i suvremenici u likovnoj umjetnosti u Muzeju Đakovštine počeli su 9. Strossmayerovi dani, kulturna manifestacija posvećena liku, djelu, idejama i porukama đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera (1815.-1905.).

Predstavljeno je 30 Strossmayerovih portreta i skulptura, koji su za izložbu posuđeni iz Strossmayerove galerije, Moderne galerije i HAZU-a u Zagrebu te Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku. O postavu je govorio ravnatelj Strossmayerove galerije u Zagrebu Borivoj Popovčak, nazvavši izložbu hommageom Josipu Jurju Strossmayeru kao osnivaču i pokrovitelju Akademije, ljubitelju umjetnosti i meceni.

Ovogodišnja je manifestacija usko vezana za 150. obljetnicu HAZU, progovara o Strossmayeru kao utemeljitelju Akademije, pa je središnji program, najavljen za sutra, 21. svibnja, znanstveni skup Biskup Strossmayer i Akademija uz brojne izlagače akademike, a bit će održan u središnjoj nadbiskupijskoj knjižnici i arhivu.

Strossmayerovi dani nastavljaju se u srijedu, 25. svibnja, kada će u Maloj vijećnici biti predstavljena knjiga Biskup Strossmayer i Crna Gora Milorada Nikčevića, a dan poslije je u katedrali tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije.

Strossmayerovi dani završit će 8. listopada kada će predstavnici HAZU u povodu obilježavanja 150. obljetnice Akademije u katedrali sudjelovati na misi zahvalnici svome utemeljitelju Strossmayeru.