Potopljeno osam Gadafijevih brodova

NATO-ovi zrakoplovi prošle su noći potopili osam ratnih brodova libijskog čelnika Moamera Gadafija tijekom napada u gradovima Tripoliju, Al Kumsu i Sirti, priopćio je Sjevernoatlantski savez.

Zbog sve češće uborabe Gadafijevih pomorskih snaga, NATO nije imao drugog izbora za zaštitu civilnog stanovništva Libije i NATO-ovih snaga na moru, objasnio je u priopćenju admiral Russ Harding, zamjenik zapovjednika NATO-ove operacije u Libiji. Dodao je da su sve mete bile vojne i izravno povezane sa sustavnim napadima Gadafijeva režima na libijski narod.

Luka u Tripoliju sinoć je bila izložena zračnim napadima NATO-a. Oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu niz eksplozija odjekivalo je Tripolijem koji su nadlijetali zrakoplovi. Glasnogovornik libijskog režima Musa Ibrahim rekao je da je riječ o NATO-ovoj poruci međunarodnim pomorskim kompanijama da više ne šalju brodove u Libiju.

NATO je u priopćenju objasnio da sve veća uporaba pomorskih snaga vojske Moamera Gadafija i postavljanje mina ometaju upućivanje nužne humanitarne pomoći.