Kim Jong-ilov nasljednik u posjetu Kini

Kim Jong-un, sin i najvjerojatniji nasljednik sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-Ila, počeo je posjet Kini, objavila je južnokorejska agencija Yonhap, što analitičari drže kineskim odobrenjem procesa nasljeđivanja.

Kim Jong-un je stigao u Kinu rano u petak, precizirala je agencija pozivajući se na lokalni izvor graničnog kineskoga grada Tumena, na sjeveroistoku Kine. Mjere sigurnosti su pojačane oko tog grada i mosta preko istoimene rijeke koja obilježava granicu između Kine i Sjeverne Koreje, prema istom izvoru.

Kim Jong-un je otišao u taj posjet bez oca, rekao je jedan južnokorejski dužnosnik, što ukazuje da je Peking odobrio proces nasljeđivanja koji je započeo Pyongyang.

Kim Jong-una, prema tom izvoru, prati ujak Jang Song-thaek koji ima velik utjecaj na sjevernokorejsku komunističku stranku i vojsku. To je prvo putovanje u Kinu Kim Jong-una od rujna kada je preuzeo ključna mjesta vojnog i političkog aparata zemlje.

Sve je jači kineski gospodarski utjecaj na sjevernokorejskog susjeda, dok su mu Južna Koreja i Zapad ukinuli pomoć zbog nuklearnog razvoja i odbijanja Pyongyanga da razgovara o denuklearizaciji, prenosi Hina.