Veliki gubici zbog krijumčarenja cigareta

Europska unija zatražit će razgovore s Rusijom i drugim istočnim susjedima o trošarinama na cigarete, u pokušaju da zaustavi krijumčarenje koje stoji Uniju oko 10 milijardi eura godišnje, rekao je europski povjerenik za poreze i carinsku uniju Algirdas Šemeta.

Jedan od instrumenata su pregovori sa zemljama s druge strane granice o postupnom približavanju njihove politike trošarina europskoj politici, rekao je u četvrtak Šemeta tijekom posjeta Litvi, zemlji EU-a koja graniči s nečlanicama Bjelorusijom i Rusijom.

Prema njemu, upravo razlike između politike trošarina potiču krijumčarenje. Šemeta je također rekao da su Moldavija i Ukrajina već u načelu prihvatile približavanje trošarina.

To smo isto rekli i Rusiji, kao i Gruziji, Armeniji i drugim zemljama europskog programa istočnog partnerstva, dodao je.

Šemeta je rekao da se upravo cigarete nalaze u žarištu interesa jer njihovo krijumčarenje uzrokuje najveći pojedinačni gubitak poreznih prihoda u europskom proračunu.

EU gubi oko 10 milijardi eura svake godine zbog krijumčarenja i lažnih cigareta koje ulaze na EU tržište. Europska komisija će intenzivirati zajedničke operacije na europskim granicama i zatražiti od zemalja članica EU-a da koordiniraju sankcije protiv krijumčara, rekao je.

Dok kutija cigareta prosječno stoji oko pola eura u Kalinjingradu, ruskome baltičkom teritoriju, prokrijumčarena prodaje se za najmanje 1,50 eura u Litvi i gotovo 4 u Njemačkoj, prenosi Hina.