Sindikalisti traže Ribićev odlazak

Ne ode li Vilim Ribić s čela Matice hrvatskih sindikata, iz te organizacije otići ćemo mi, istaknuli su predstavnici 9 sindikata udruženih u Maticu. Njihovim bi se odlaskom, tvrde, ta središnjica s 83 tisuće članova, koliko ih je imala prilikom posljednjeg utvrđivanja reprezentativnosti, svela na oko 40 tisuća članova, upozorili su čelnici pobunjenih sindikata na konferenciji za novinare.

U tom slučaju u Matici bi ostala samo četiri velika sindikata - osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara, dok bi devet manjih sindikata ostalo izvan sindikalnih središnjica, čijim su radom općenito nezadovoljni. Ribiću zamjeraju autokratsko vođenje Matice, kršenje Statuta, prekoračenje ovlasti i negiranje drukčijih mišljenja bez valjane osnove.

Podjednako su nezadovoljni čelnicima svih pet sindikalnih središnjica koje optužuju da su izigrali 717.000 građana koji su lani potpisali zahtjev za referendumom o izmjenama Zakona o radu, obezvrijedili odluku Svesindikalnog sabora o provedbi referenduma o općem štrajku te "ubili" 1. svibanj kao Praznik rada.

Vjerujemo da je naš istup na tragu razmišljanja mnogih sindikata koji dijele naše nezadovoljstvo politikom koju vode čelnici središnjicaIgnorirali su odluku o raspisivanju referenduma, obezvrijedili potpise građana, nisu smatrali potrebnim da se pridruže prosvjedima, a prekrižili su i Praznik rada, ističe jedna od sindikalnih čelnica Jadranka Ivezić, dodajući kako nemaju rušilačke ambicije.

Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, koju je čelništvo Matice zbog istupa u javnosti suspendiralo na dva mjeseca, poručila im je kako joj mogu staviti soli na rep. Na Radničkom domu, koji se u javnosti doživljava kao "hram radništva", svaki drugi dan osvanu poruke građana koje čistačice moraju oprati. Ako su se svi mediji i građani okrenuli protiv sindikata, normalan čovjek bi se pitao što to ne vrijedi u sindikalnoj politici, kaže Avberšek.

Matica hrvatskih sindikata ostat će snažna sa 60.000 članova, izjavio je potpredsjednik Matice Branimir Mihalinec. Prema njegovim riječima, iz Matice će istupiti sedam, a ne devet sindikata. Zahtjev sindikata za Ribićevom ostavkom, zbog navodnog autokratskog vođenja i ignoriranja stajališta i interesa manjih sindikata, potpuno je neutemeljen jer je svaki Ribićev potez i istup potkrijepljen odlukama Malog vijeća i Predsjedništva Matice, rekao je Mihalinec. Za te odluke glasovali su i čelnici pobunjenih sindikata, primjerice predsjednik Sindikata grafičara Stjepan Kolarić, dodao je.