Upute o ponašanju za Papina posjeta

Policijska uprava zagrebačka objavila je upute građanima o ponašanju za posjeta pape Benedikta XVI. Zagrebu. Moli građane da se ne parkiraju u zonama trase kretanja i objekata posjeta te ih poziva da, dok bude prolazila štićena kolona sa Svetim Ocem, na trasi kretanja i mjestima posjeta zatvore prozore i ne borave na balkonima. Policija će točna područja zabrane prometa objaviti u medijima te na svojim internetskim stranicama.

Plan Papina posjeta Hrvatskoj

Građani se pozivaju da obrate pozornost na nepoznate osobe koje se kreću u zonama stambenih zgrada uz trasu kretanja ili objekte boravka Svetog Oca. Ako uoče takve osobe, kao i sumnjive predmete ostavljene bez nadzora, policija moli građane da to odmah jave najbližem policijskom službeniku ili da nazovu 192.

U objektima uz trasu kretanja ili boravka Svetog Oca policijski će službenici obavljati pojačan nadzor osoba koje ulaze u objekt, posebice osoba koje ondje ne stanuju, a oko tih objekata bit će više policijskih službenika te se građani mogu obratiti njima za pomoć ili obavijesti. Zbog važnosti posjeta Svetog Oca Zagrebu i Hrvatskoj Policijska uprava moli građane za razumijevanje i suradnju s policijskim službenicima.


HŽ prilagodio vozni red

Hrvatske željeznice (HŽ) prilagodile su cijeli vozni red vlakova prijevozu hodočasnika kako bi se oni 4. i 5. lipnja mogli susresti sa Svetim Ocem Benediktom XVI. za njegova apostolskog posjeta Zagrebu i Hrvatskoj. Kako se navodi u današnjem priopćenju, prijavljene hodočasničke skupine prevest će se posebnim i redovitim vlakovima, a kako bi se uskladio dolazak vlakova s početkom susreta mladih u subotu i svete mise u nedjelju te odlazak vlakova nakon završetka programa, potrebna je posebna organizacija prometa za koju treba osigurati dostatan broj vagona za prijevoz hodočasnika.

Zato će HŽ-Putnički prijevoz ukinuti neke redovite vlakove koji voze 4., 5. i 6. lipnja, a putnici mogu popis tih vlakova pronaći na internetskim stranicama www.hznet.hr te na svim blagajnama i oglasnim pločama na kolodvorima.