Užasna represija

Nije kraj kad je kraj već kad ja tako kažem! Otprilike je to način razmišljanja i ponašanja svih diktatora, autokrata koje ovaj svijet zna po imenu, poznaje po djelima.

Primjer Sirije samo je jedan od takvih slučajeva kojima se međunarodna zajednica trenutačno bavi nemajući izgleda, osim uvjeravanja, efikasno djelovati na zbivanja unutar te blisko istočne zemlje.

Najnovija zajednička osuda sirijskih vlasti zbog krvavog gušenja prosvjeda, iza koje stoje sve članice Vijeća sigurnosti UN-a, prva je takve vrste od početka nemira u Siriji, točnije od pozivanja s prosvjednih skupova, da se sustav demokratizira i poštuju ljudska prava. Do sada se bilo kakva osuda iz Vijeća zaustavljala upozorenjima o opasnosti Libiji sličanog razvoja situacije u daleko opasnijem okruženju i jednako takvim vezama. U službenoj izjavi pozivaju se vlasti u Siriji da odmah okončaju nasilje a sve strane da se suzdrže od daljnjeg napadanja, uključujući i ona na vladine zgrade. Taj dio, tvrde promatrači, ustupak je Rusiji i drugim članicama Vijeća koje su željele uravnoteženu podjelu krivnje na obje strane!

I dok su se zemlje članice nećkale i dovijale što poduzeti i kako se oglasiti, a da se napravi što manja šteta u već i onako problemima prepunom području, sirijske vlasti nezaustavljivo su se tenkovima razračunavale sa svojim protivnicima. Vrlo jasna poruka predsjednika Assada da od obećanja o reformama sustava ne treba mnogo očekivati!

Od kada su počeli nemiri u Siriji ubijeno je više od 1 600 ljudi. Sirijci potaknuti zbivanjima u Tunisu i Egiptu izašli su na ulice sa zahtjevima za promjenama. Demokracija, slobode, ljuska prava... Odgovor vlasti bio je udar na prosvjednike. Žestoko i bez milosti!

Samo u posljednjih nekoliko dana u gradu Hami broj mrtvih povećao se za 140, naravno ako je uopće moguće sa sigurnošću tvrditi da je to točna brojka. Koliko je mrtvih zapravo nitko ne zna! Naime, danas su prekinute sve veze, bilo kakva komunikacija s tim gradom od oko 800 000 stanovnika. Podsjećam da je jačanje sukoba unutar Sirije zatvorilo granice svim stranim medijima te je vrlo teško doći do informacija o onome što se događa. Ono što vlasti žele to se objavljuje preko službene agencije. Uz ostalo da nasilje i krvoproliće na prosvjedima izazivaju naoružane bande kriminalaca potpomognute neidentificiranim zapadnim silama i koje nemaju nikakve veze sa službenim vlastima. Izjava Vijeća sigurnosti još nije tamo pronašla mjesto!

U međuvremenu svijet je saznao za predsjednikovu odluku o uvođenju višestranačja u Siriju. Dakle postojeća, jedina, vladajuća, sveprisutna stranka Baas trebala bi dobiti konkurente.Odluka stupa na snagu odmah. Premalo i prekasno poručuju s prosvjeda no i takvo trebalo bi u UN-u dobro zazvučati, dati prijateljima režima argument kako se stvari kreću na bolje. Naravno, ni u naznakama se ne spominju zahtijevi prosvjednika o poštivanju ljudskih prava. U parlamentu gdje je Assad obznanio svoju odluku, dočekan oduševljenim pljeskom prisutnih, nije bilo ni predviđeno da se o bilo čemu drugome govori! Živio predsjednik i vlada! Ubijanje i pucanje se nastavlja.

Za sada se vlasti uzdaju da će uspjeti ugušiti i zaustaviti prosvjede, prije svega da se oni nikako neće proširiti na dva najveća sirijska grada Alepo i Damask. U ta dva dobro nadzirana grada prevagnula je šutljiva većina. Istodobno uz sve teškoće, tvrde u vladi, ekonomska situacija nije takva da bi trebala biti okidač. To daje predsjedniku i snagama sigurnosti nadu da će, uz male režimske korekcije, izaći iz ove situacije kao pobjednici. Razmišljanja idu u smjeru: kod nas nema revolucije kao u Tunisu i Egiptu, nema građanskog rata kao u Libiji i Jemenu, režim će se reformirati sam unutar sebe kao Maroko ili Alžir!!! Ako iz Sirije ne izlaze vijesti osim onih strogo kontroliranih moguće je jednako tako da se one izvana dobrano prerađuju kako ne bi omele unaprijed zacrtanu politiku obitlji Assad. Sin je od oca nasllijedio mjesto, ali i kompletni aparat provjerenog kadra. Vrlo brzo predsjednik reformator ustupio je mjesto predsjedniku sigurnosti i stabilnosti, koji sada koristi tenkove kako bi to i dokazao!