Polančec: Istrage po narudžbi

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec optužio je ravnatelja policije Olivera Grbića da mu je još 2009. predložio da HDZ počne pisati anonimne prijave protiv čelnih ljudi iz oporbe. Sve kako bi se stvorila ravnoteža između HDZ-a i oporbe - jer je Grbić tvrdio kako postoji više od sto prijava protiv istaknutih članova HDZ-a od kojih su neke vrlo ozbiljne, dodao je Polančec.

Polančec je rekao kako ga je s Grbićem spojio bivši premijer Ivo Sanader dva dana nakon što je otišao s dužnosti. Dodao je i da je čelništvo HDZ-a pokušalo utjecati na policiju u aferi Kamioni. Polančec se, kaže, našao u Sanaderovu uredu počasnog predsjednika HDZ-a kada je Sanadera na mobitel nazvao Grbić kako bi ga izvijestio o postupku protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića.

Sanader je mobitel predao Polančecu koji se s Grbićem nekoliko tjedana poslije našao u svom tadašnjem uredu u Ministarstvu gospodarstva. Na tom je sastanku bio i ministar Božidar Kalmeta, koji ništa nije govorio, a Grbić je osim o slučaju Rončevića kazao da policija ima niz anonimnih kaznenih prijava protiv vrha HDZ-a i Vlade, rekao je Polančec. S Grbićem je održao i nekoliko sastanaka.


"Nitko ne može reći da nije čuo, da nije znao"

Tvrdi da mu je Grbić tada rekao da vrhu HDZ-a preporuči da podnesu anonimne prijave protiv čelnika oporbenih stranaka, među ostalima i protiv Linića i Čačića. Polančec tvrdi da je premijerka Jandranka Kosor sazvala još jedan sastanak u Banskim dvorima na kojem je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko brifirao o tijeku postupka protiv Rončevića. Dodao je kako je vrh Vlade pokušao utjecati da se kaznena prijava protiv Rončevića ne podigne.

Osim Karamarka, koji je o kaznenom progonu Rončevića izvijestio premijerku Kosor i uži kabinet, policijski operativci o tom su slučaju, prema Polančecovim riječima, brifirali Vladimira Šeksa i Andriju Hebranga. Na sastanku je najvjerojatnije bio i Ivan Jarnjak, ali to ne mogu tvrditi sa sigurnošću, kazao je Polančec. Njegov odvjetnik Anto Nobilo na to je dodao da sve rečeno upozorava na to da vrh HDZ-a kontrolira policiju te da ministar Karamarko na političkim sastancima najavljuje nečiji kazneni progon. Žao mi je što sve nisam u javnost iznio i prije, ali je za to ipak trebalo sazreti vrijeme, kazao je Polančec.


Borovec: Optužbe ne mogu biti zanemarene

Optužbe su javno izrečene i ne mogu biti zanremarene, izjavio je za HTV glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Kazao je kako će optužbe svakako biti tema razgovora policije i Državnog odvjetništva. Ovisno o tome što će na tim sastancima biti odlučeno ovisit će daljnja postupanja, kazao je. Na pitanje kako komentira da je vrh policije odlazio u Vladu i izvještavao o kaznenoj prijavi protiv Rončevića Borovec je rekao kako državni vrh, poglavito kad se radi o velikim slučajevima u borbi protiv korupcije - mora biti obaviješten, ali bez mogućnosti da utječe na tijek istrage. Također je rekao kako je Oliver Grbić, koji je na putu u inozemstvu, odbacio sve optužbe.


Karamarko: Aspurdne optužbe

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je za Dnevnik HTV-a da je teza da policija bilo koga potiče na pisanje anonimnih kaznenih prijava - apsurdna. Dodao je kako anonimne prijave može pisati bilo koji pojedinac, a policija će ih provjeriti. Ustvrdio je i da, ako je točno da je vrh policije odlazio na konzulatacije u neku političku stranku, onda se ne bi dogodilo da najbrojniji u policijskim istragama budu upravo članovi HDZ-a.


Šutnja iz HDZ-a - Reakcije oporbe

U HDZ-u su zasad odlučili šutjeti. Andrija Hebrang je u telefonskom razgovoru za HTV rekao samo da se Polančec u sudbini kakva ga je snašla može braniti kako želi, on mu neće otežavati. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da su Polančecove optužbe vrlo ozbiljne. Uvjeren sam da će HDZ još danas predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva kako bi sprao ljagu sa svog imena i kako ne bi ugrozio ulazak Hrvatske u EU, izjavio je Milanović novinarima u Dubrovniku. Dodao je kako je riječ o vrlo ozbiljnim optužbama jednog insajdera, odnosno čovjeka koji je sudjelovao na tim sastancima.

U razgovoru za Hrvatsku uživo Damir Kajin je kazao kako je Polančec danas bio iskren do boli. Volio bih kad bi sve bilo drugačije, ali Hrvatskom vlada hunta, istaknuo je Kajin. Dodao je da je Polančec o tome govorio i prije, ali ga nitko nije slušao - ili ga nije htio čuti. Na ove izjave mora reagirati predsjednik države i DORH, policija ne smije ispititvati policajca, poručio je Kajin.

Konferenciju za novinare Damira Polančeca i razgovor s Damirom Kajinom u cijelosti poslušajte u videoprilogu. U drugome videoprilogu pogledajte razgovor s Krunoslavom Borovcem.