Despotu produljen istražni zatvor

Bivšem članu Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Anti Despotu za još dva mjeseca produljen je istražni zatvor u kojem je od 22. travnja kada je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti te primio oko 60 tisuća eura mita od tvrtki koje su poslovale s HEP-om.

Despotu je zatvor produljen zbog opasnosti od utjecaja na 22 svjedoka koji nisu ispitani u proteklih mjesec dana, kazao je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

USKOK sumnja da je 54-godišnji Despot kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnja od ožujka 2006. do lipnja 2007. u više navrata od predstavnika raznih tvrtki koje su poslovale s nacionalnom eloektroenergetskom kompanijom tražio mito, i to u iznosu od 5 ili 10 posto od ugovorenih poslova, čija je vrijednost bila od 6,9 milijuna do 74,7 milijuna kuna.

Tereti ga se da je od direktora jedne tvrtke u listopadu 2006. osobno uzeo 30.000 eura mita, a od direktora druge tvrtke u veljači 2007. 200 tisuća kuna. Bivši predsjednik HEP-ove Uprave Ivan Mravak USKOK-ovim je istražiteljima navodno posvjedočio da je Despotov stan od 107 četvornih metara, prema političkom nalogu, najprije morao kupiti HEP, da bi ga on kao zaposlenik mogao otkupiti po povlaštenim uvjetima.