Netanyahu odbacio granice iz 1967.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije prihvatio prijedlog o budućoj palestinskoj državi s granicama iz doba primirja 1967., rekavši da bi one ostavile židovsku državu s neobranjivim granicama, na susretu s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Ovalnom uredu.

Premda je Izrael spreman na velikodušne ustupke radi mira, ne može se vratiti na granice iz 1967. jer su te granice neobranjive, rekao je Netanyahu, koji je tako dao pljusku američkom čelniku pred novinarima i kamerama nakon susreta koji je potrajao više od dva sata. Mir utemeljen na opsjenama na kraju će se razbiti o stijene bliskoistočne stvarnosti. Trajan mir može se temeljiti jedino na stvarnosti i nepobitnim činjenicama. Da bi se postigao mir, Palestinci moraju prihvatiti neke temeljne činjenice, istaknuo je.

Odgovor je došao 24 sata pošto je američki predsjednik naljutio svog saveznika zauzevši se prvi put za palestinsku državu s granicama iz 1967.

Nakon susreta Obama je rekao kako je ponovio mirovna načela koja je izložio jučer u govoru o Bliskom istoku. Prihvatio je i dugo postavljani palestinski zahtjev da država koju žele na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze treba biti uglavnom iscrtana po crtama koje su postojale prije rata 1967. u kojem je Izrael osvojio te teritorije i istočni Jeruzalem. Obama je prije priznao da postoje neki nesporazumi s Izraelom glede mirovnog procesa te upozorio da stanje na Bliskom istoku krije prigode, ali i opasnosti.

Netanyahu je pak rekao da palestinski čelnik Mahmud Abas mora izabrati između saveza s islamističkim pokretom Hamasom i mirom s Izraelom.

Obama: Veliki planovi za Bliski istok i sj. Afriku

Izrael je osvojio dotadašnja područja naseljena Palestincima - Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jeruzalem. Oko 500 tisuća izraelskih naseljenika sada žive na Zapadnoj obali, izvan tih granica, pa iako međunarodna zajednica izgradnju njihovih naselja smatra nelegalnom, ona se i dalje nastavlja. Iako nema krajnjih rokova za postizanje mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca, ostaje činjenica da je premijer Netanyahu pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice nakon ovomjesečnog postignutog jedinstva palestinskih rivalskih skupina Hamasa i Fataha.

Palestinci slave - napokon ujedinjeni

Poljska, Francuska i Njemačka podupiru stajalište američkog predsjednika Baracka Obame o rješavanju sukoba na Bliskom istoku, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski nakon sastanka sa svojim francuskim i njemačkim kolegama. Alternative rješenju dviju država prema granicama iz 1967. nema, a one bi se trebale ostvariti pregovorima, izjavio je šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle. Alain Juppe rekao je kako je u Obaminu govoru prepoznao poruku koju Francuska upućuje arapskom narodu već nekoliko tjedana.