Ukinuta odluka o izručenju Vučurevića

Srbijanski prizivni sud ukinuo je odluku višeg suda u Šapcu o izručenju nedavno uhićenog ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), izjavila je za Hinu glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić.

Prizivni sud smatra da su molbe Hrvatske i BiH za izručenjem Vučurevića isključivo u nadležnosti odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu koji o tome treba odlučivati. Taj je sud također ukinuo i odluku višeg suda u Šapcu, o produljenju pritvora, naloživši da Vučurević ostane u pritvoru do daljnje odluke prvostupanjskog suda. Nakon toga je Vučurević iz pritvora u Šapcu prebačen u beogradski Okružni zatvor, s obzirom na to da je još na snazi prvotna odluka o pritvoru, donesena prilikom uhićenja, prema kojoj je Vučurević u pritvoru dva mjeseca.

Viši sud u Šapcu odlučio je sredinom travnja da su ispunjeni uvjeti za izručenje Hrvatskoj i BiH Vučurevića, uhićenoga u Srbiji početkom travnja. Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević, konačnu će odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović, javlja Hina.