MMF od Hrvatske traži više

Najgora je recesija prošla, ali ako Hrvatska želi vidjeti naznake oporavka - treba hitno provesti reforme, stoji u izjavi Misije MMF-a koja je prošlog tjedna boravila u Hrvatskoj. Nakon pada BDP-a za 1,25 posto u 2010. MMF u ovoj godini očekuje umjeren oporavak od 1 posto, rast inflacije na 3,25 posto, a potrebe Hrvatske za inozemnim financiranjem veće od 30 posto BDP-a. Ciljani je manjak proračuna opće države za 2011. 5 posto BDP-a, a uz sadašnje politike, projekcije pokazuju da će on dosegnuti 5,75 posto, a javni dug 47 posto BDP-a (uključujući preuzeti dug brodogradilišta), poručuju iz MMF-a.


Smanjiti plaće, ojačati pričuve

Strukturne reforme tržišta rada, javne uprave i troškova poslovanja potrebne su kako bi se omogućilo fleksibilnije određivanje plaća, unaprijedilo poslovno okružje i povećala uloga privatnoga sektora, smatra MMF. Razine plaća visoke su u usporedbi s razinom dohodaka i razinom produktivnosti - treba ih smanjiti kako bi se omogućila interna prilagodba, tvrde u MMF-u. Fiskalnom politikom, dodaju, treba spriječiti povećanje manjka u 2011. Kako bi se povećala otpornost na šokove potrebno je jačati međunarodne pričuve, poručuje MMF.

Kako bi se riješili dugoročni strukturni problemi, Vlada je početkom prošle godine donijela Program gospodarskog oporavka (PGO), sveobuhvatan paket reformi. U nekim je područjima postignut napredak (izmjene i dopune zakona o mirovina, zakona o državnoj službi, smanjenje neporeznih davanja za 25 posto), no  Misija MMF-a poziva na provedbu preostalih ključnih reformi.


Kupujte devize, ne uvodite porez na banke

U točkama vezanima za monetarnu i tečajnu politiku članovi misije MMF-a ističu da devizne rezerve likvidnosti gospodarstva treba očuvati. HNB treba težiti postupnom jačanju međunarodnih pričuva kako bi se suzbili rizici koji proizlaze iz vanjskih ranjivosti - malim dnevnim kupnjama deviza. Vezano za bankarski sektor ističu kako bi financijsku stabilnost sustava trebalo nastaviti štititi snažnim propisima i nadzorom. Uvođenje bilo kakvih dodatnih poreza na banke trebalo bi biti provedeno u koordinaciji s EU-om i pažljivo osmišljeno kako se ne bi potaknuli kapitalni odljevi.


HNB: Naš sustav deviznih intervencija učinkovit

Na izjavu Misije MMF-a reagirali su iz Hrvatske narodne banke. Naglašavaju da su se s Misijom MMF-a složili oko većine pitanja, ali ne i oko intervencija na deviznom tržištu. Iz HNB-a poručuju kako su i do sada djelovali s ciljem smanjenja eksterne ranjivosti zemlje i nastavit će koristiti sve devizne, kunske i prudencijalne instrumente neizmijenjenom tehnikom. Promjenu same tehnike deviznih intervencija, na način kakav je sugeriran kao moguć, HNB ocjenjuje ne samo nepotrebnom nego i rizičnom i kontraproduktivnom.

Tvrdnja kako su međunarodne pričuve relativno niske zahtijeva sveobuhvatniju procjenu koja je izostala kao i uključivanje u analizu čimbenika specifičnih za zemlje poput Hrvatske s visokim udjelom stranih banaka na domaćem tržištu, napominju u HNB-u. Naše međunarodne pričuve pokrivaju približno čak sedmomjesečnu vrijednost uvoza, iznose više od protuvrijednosti ukupnog depozitnog novca i gotovine u optjecaju i nešto su niže od inozemnog duga koji dospijeva u roku od sljedećih 12 mjeseci, dodaju.