Summit Japana, Kine i J. Koreje

Vođe Japana, Kine i Južne Koreje Naoto Kan, Wen Jiabao i Lee Myung-bak dvodnevni summit triju vodećih gospodarskih sila istočne Azije posvetili su suradnji i međusobnom pomaganju u slučaju teških nesreća i elementarnih
nepogoda.

Trojica čelnika posjetila su grad Fukushimu koji se nalazi oko 60 kilometara sjeverozapadno od nuklearne elektrane pogođene potresom.

Kina je voljna povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Japana pod uvjetom da udovoljavaju sigurnosnim standardima, rekao je kineski premijer Wen Jiabao tijekom posjeta japanskoj regiji koju je u ožujku pogodio potres praćen tsunamijem.

Njegova izjava najavljuje ublažavanje kineskoga stajališta nakon što su ministri trgovine iz Kine i Južne Koreje prošloga mjeseca odbili poziv Tokija za razumnijim i ublaženim ograničenjima. Naime, zbog straha od kontaminacije nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Južna Koreja, zabranilo je uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, a Tokio se nada da će na ovom summitu uspjeti osigurati ublažavanje tih ograničenja.

Susret čelnika triju zemalja koje vuku povijest dugotrajnih nesuglasica smatra se prigodom za poboljšanje njihovih veza nakon katastrofe koja je opustošila priobalna područja i u kojoj je poginulo ili nestalo 25.000 ljudi.

Wen je ponovio ponudu Pekinga da će pomoći u obnovi te je rekao kako se nada da će pomoć iz Kine pridonijeti poboljšanju često hladnih odnosa između druge i treće svjetske ekonomije.

Na sastanku Kan će objasniti napore Tokija u rješavanju posljedica nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi nakon razornog potresa i tsunamija koji je pogodio sjeveroistočni Japan 11. ožujka, kao i nepravodobno izvještavanje susjeda o potezima u saniranju štete, što je izavalo kritike i prigovore dvaju japanskih susjeda. 

Kako bi smanjili ovisnost o nuklearnoj energiji, vođe triju zemalja razmotrit će i mogućnosti suradnje u razvoju i zajedničkom korištenju drugih izvora energije poput solarne, geotermalne i drugih obnovljivih izvora energije, javlja Hina.