Remont pruge Koprivnica-Križevci

Premijerka Jadranka Kosor u Koprivnici je otvorila radove na remontu pruge Koprivnica-Križevci. Riječ je o jednoj od hrvatskih dionica petog paneuropskog koridora koji povezuje riječku luku s Europom. Zbog katastrofalnog stanja na toj pruzi, trenutačno je najveća dopuštena brzina samo 50 km/h. To je jedan od 30 važnih projekata koje je Vlada predstavila i koje provodi, a koji su zajedno teški 14 milijardi kuna.

Sam remont pruge Koprivnica-Križevci koštat će 230 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 65 milijuna osigurano samo za ovu godinu. Ovi radovi važni su za cjelokupno gospodarstvo, budući da se izvode na koridoru koji povezuje luku Rijeka s Mađarskom, rekla je Kosor dodavši da bi remont trebao završiti 2013. godine, kada će Hrvatska biti članica Europske unije.

U pratnji premijerke bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta koji je rekao kako je Vlada dala jamstvo za kredit u iznosu od 600 milijuna kuna koje će HŽ-infrastruktura iskoristiti za kapitalne remonte na najvažnijim koridorima u Hrvatskoj.

Kazao je da će ove godine biti uloženo više stotina milijuna kuna u nabavku lokomotiva i ostalih prijevoznih sredstava, a sve se to čini kako bi Hrvatska spremno dočekala ulazak u Uniju.