Filmovi, zvijezde i poneki skandal

Na 64. filmskom festivalu u Cannesu sinoć je završio natjecateljski dio. Svi se slažu, bio je ovo veoma zanimljiv festival, s mnogo dobrih filmova, zvijezda i ponekim skandalom.

Kome će Robert de Niro i ostali iz ocjenjivačkog suda dodijeliti Zlatnu palmu i druge nagrade, znat će se danas. Favoriti su američki film Drvo života, film braće Dardenn Dječak na biciklu, i Melankolija Larsa von Triera. 

Direktor Festivala Gilles Jacob izbacio je, zbog antisemitskih izjava, Von Triera s festivala, ali ne i njegov film iz konkurencije za Zlatnu palmu. Svoje poklonike razveselio je Pedro Almodovar, no čini se da one koji to nisu, nije oduševio. Velika američka glumačka zvijezda Sean Penn u Cannes je došao s dva filma. Uz Drvo života predstavio je i djelo talijanskog redatelja Paola Sorentinija, naslovljeno prema pjesmi Talking Headsa This Must Be A Place.

Poznato je da hrvatskih filmova nije bilo u programu ni ove godine, no Hrvatski audiovizualni centar predstavio je nacionalni program poticanja filmske industrije. Veliko je zanimanje producenata i međunarodnih projekata za snimanje u Hrvatskoj. Prema riječima Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, niz europskih organizacija dolazi sljedeće godine raditi u Hrvatskoj.