Zatvoren islandski zračni prostor

Islandski zračni prostor privremeno je zatvoren zbog erupcije najaktivnijeg islandskog vulkana praćene golemim oblakom prašine, priopćila je uprava za zračni promet Isavia. Najaktivniji islandski vulkan Grimsvotn eruptirao je jučer kasno poslijepodne dižući bijeli pepeo 18 kilometara u zrak. Dim se vidi iz cijelog južnog dijela Islanda. Geolozi su očekivali erupciju tijekom ove godine pa su i javne službe bile pripravne.

Eurocontrol je priopćio kako ova erupcija na bi trebala utjecati na letove u ostatku Europe, barem u iduća 24 sata. Islandska vlada obavijestila je Veliku Britaniju da korigira rute svojih zrakoplova koji lete iznad Islanda. Zasad nisu poznata točna mjesta izljeva lave. Čini se da se erupcija dogodila u krateru Grímsfjall. Erupcije Grímsvötna događaju se u prosjeku svakih deset godina, a zadnji put je eruptirao 2004. godine.

Erupcija Grimsvotna ispod najvećeg islandskog glečera Vatnajokulla, u jugoistočnom dijelu zemlje, dogodila se tek nešto više od godinu dana nakon što je erupcija drugog islandskog vulkana stvorila veliki oblak prašine koji je izazvao kaos u zračnom prometu. To može biti velika erupcija, ali ne kao ona vulkana Eyjafjallajokulla u prošloj godini, poručuju geolozi.

Šteta zbog vulkanskog pepela

Prošle su godine vlasti zaustavile letove zbog bojazni da bi prah i pepeo iz vulkana Eyjafjallajokulla mogao ući u motore zrakoplova i uzrokovati nesreće. Grimsvotn je vrlo snažan vulkan i mi ga pozorno pratimo iako je nekoliko posljednjih erupcija bilo potpuno bezopasno, rekao je geofizičar s islandskog sveučilišta Pall Einarsson.