Obama na trenutak O'bama

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je nakon razgovora s irskim premijerom Endom Kennyjem u Dublinu da želi dati poticaj bilateralnoj trgovini te da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao gospodarskom oporavku Irske. Pozdravio je prošlotjedni povijesni posjet britanske kraljice Elizabete II. Irskoj i naglasio da mirovni proces u Sjevernoj Irskoj daje val nade cijelom svijetu.

Obama je pred 30.000 oduševljenih građana u College Greenu u središtu Dublina govorio sa stuba središnje irske banke, na pozornici ograđenoj pleksiglasom iz sigurnosnih razloga, a građani su kod dolaska na skup pregledavani detektorima metala.

Na početku je duhovito komentirao svoje irsko podrijetlo i posjet selu Moneygallu, iz kojega se njegov predak 1850. iselio u SAD. Predstavio se kao Barack Obama, od Moneygallskih O'Bama. Ovdje sam kako bismo pronašli apostrof koji smo izgubili putem, našalio se američki predsjednik, čiji je 20-minutni govor često prekidan burnim pljeskom, ovacijama i smijehom.

Obama je u govoru naglasio stoljetnu, čvrstu povezanost Irske i Amerike, u kojoj čak 37 milijuna građana ima irske korijene, uključujući i njega - sina kenijskog oca i majke irsko-američkog podrijetla.

Naglasio je da osim krvnih veza dvije zemlje povezuju povijest, osjećaji i prijateljske veze. Kazao je kako nikad jedan tako mali narod nije nadahnuo toliko toga u drugom narodu. Irska je krv prolivena na našim ratištima... irski znoj gradio je naše gradove... uvijek je bilo malo zelenoga iza crvene, bijele i plave (zastava SAD-a), rekao je Obama.

Govoreći o gospodarskoj krizi kroz koju prolazi Irska, Obama je rekao da se Irska i prije suočavala s iskušenjima koje je podnijela i prevladala. Mi smo ljudi, i Irci i Amerikanci, koji nikada ne prestaju zamišljati svjetliju budućnost... znam da će Irska uspjeti, ohrabrio je američki predsjednik svoje domaćine.

Obama je odao priznanje svima koji su neumorno radili kako bi se uspostavio mir u Sjevernoj Irskoj. Okupljene građane pozdravio je na irskom jeziku, a govor je završio svojom poznatom porukom iz predsjedničke kampanje Da, mi možemo! na engleskom i irskom.

Najsimpatičnija točka Obamina 24-satnog posjeta otoku bio je popodnevni odlazak u selo Moneygall, koji je već zapeo na izlasku iz američkog veleposlanstva. Iz Moneygalla potječe Obamin prapradjed Falmouth Kearney. Za tu je priliku to uspavano irsko mjestašce, smješteno 230 km jugozapadno od Dublina, prošlo nužno uljepšavanje. Pozivnice za taj povijesni posjet ograničene su na 350 stanovnika Moneygalla i okolnih farmi. U prvom redu sretnika bio je predsjednikov daljnji rođak, 26-godišnji računovođa Henry Healy. Posjet nije trajao duže od jedan sat, ali je bio nabijen emocijama. 

Nakon Irske Obama odlazi u trodnevni posjet Londonu tijekom kojega će biti smješten u Buckinghamskoj palači. U sklopu svoje europske turneje posjetit će i Francusku i Poljsku.