Dekanterova zlatna hrvatska vina

Odlične vijesti stižu nam iz Londona. Sa svojevrsne vinarske olimpijade, ugledne međunarodne izložbe vina, koju već godinama organizira najprestižniji svjetski vinarski časopis Decanter, Hrvatska se vratila sa 40 medalja, među kojima su dva zlata i jedan regionalni trofej. Natjecalo se više od 20 tisuća vina.

Dekanterovo zlato za ledenu berbu dobio je Boris Drenški za berbu iz 2009. Zlato International wine challenge London dobila je i graševina Principovac 2008. iz Iločkih podruma.

Ova berba medalja pokazuje da se naša internacionalna strategija lagano ostvaruje i da nam je to sad jedan novi vjetar u leđa, rekao je predsjednik Udruženja vinarstva HGK Đuro Horvat. Vjetar u leđa imamo, ali nije lako jedriti protiv svjetskih vinskih velesila poput Francuske, Italije, Argentine. Tradicija, količine, prepoznatljivost zasad su na njihovoj strani.

Svoju šansu vidimo u sortama koje drugi nemaju. Graševina, malvazija i plavac naše su najveće uzdanice, a u Londonu smo za njih osvojili niz dekantera. Već u lipnju Hrvatska gospodarska komora i naša vinarska reprezentacija planiraju korak više. Nakon uspjeha u Londonu, pokušat ćemo slično i u New Yorku.