Obrana želi politički vrh, USKOK ne

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučit će 31. svibnja hoće li se na suđenju optuženima u aferi Spice među brojnim svjedocima ispitati i desetak političara, čije je svjedočenje predložila obrana. USKOK, kako se neslužbeno doznaje, smatra da njihova saznanja nisu bitna za postupak protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damir Polančeca i sedmorice suoptuženih.

USKOK se usprotivio gotovo svim prijedlozima obrane pa tako i onom da se na glavnoj raspravi u jednom od najopsežnijih slučajeva hrvatskog pravosuđa kao svjedoci pozovu zvučna politička imena.

Obrana je, među ostalim, zatražila da se na glavnoj raspravi koja bi trebala početi početkom lipnja ispitaju predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar gospodarstva Đuro Popijač, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, predsjednik HSS-a Josip Friščić, SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić te bivši predsjednici Republike i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader.

Odvjetnici osmorice optuženih poslijepodne nisu željeli komentirati USKOK-ovo očitovanje na njihove dokazne prijedloge ističući da opsežan podnesak još nisu detaljno proučili. Konačnu odluku o svjedocima i ostalim dokazima vijeće suca Siniše Pleše donijet će 31. svibnja, kada će biti poznato počinje li suđenje u ovom slučaju već dan poslije ili 6. lipnja, kako se bilo spominjalo.

Polančecov branitelj Anto Nobilo izjavio je da su za njega prihvatljivi svi dokazi koje je USKOK početkom travnja predložio na 141 stranici. Ti su dokazi, smatra, oslobađajući za njegova branjenika. Veljko Miljević, branitelj optuženog vlasnika SMS-a Srđana Mladinića, rekao je kako je obrana prihvatila 70 posto USKOK-ovih prijedloga. Podsjetio je da USKOK predlaže ispitivanje 115 svjedoka, a obrana je predložila ispitivanje više od 60 svjedoka, među kojima je i bivši premijer Ivo Sanader.

Prihvaćena optužnica za "Spice"

Polančeca, Mladinića, bivše čelnike Podravke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, suvlasnika varažinske Fima grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića tereti se da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te tvrtke. Obrane tvrde da su optuženi zapravo spriječili neprijateljsko preuzimanje Podravke. Optužene se tereti da su koprivničku prehrambenu tvrtku oštetili za 400 milijuna kuna. Iduće pripravno ročište sudac Siniša Pleše sazvao je za 23., 24. i 25. svibnja, kada se očekuje konačna odluka koji će se sve dokazi provesti na suđenju.