Skupština Ine o dividendi

Glavna skupština Ine trebala bi donijeti odluku, među ostalim, o isplati dividende. Vlada i mađarski MOL postigli su sporazum prema kojemu bi polovina prošlogodišnje dobiti Grupe INA bilo isplaćena kao dividenda. Iznos od 480,5 milijuna kuna raspodijelit će se dioničarima u skladu s njihovim udjelom u kapitalu. Preostala polovina dobiti trebala bi se, prema dogovoru, reinvestirati.

Strateški su partneri suglasni da se INA dobro nosi s trenutačnim izazovima. U duhu dobre suradnje partneri su pomno razmotrili stanje u Ini te se složili da je potrebno rezervirati sredstva za nastavak i izvršavanje Ininih investicijskih planova. Riječ je o ulaganjima ključnim da bi INA postala jaka i uspješna predvodnica među hrvatskim kompanijama, na ponos svima, stoji u priopćenjima koja su u istovjetnom tekstu objavili Ministarstvo financija i MOL.

MOL ipak popustio oko dividende

Mađarski MOL, koji u Ini drži 47,26% dionica, i Vlada, koja ima 44,84% dionica,  do sada su imali različita mišljenja vezano za raspodjelu prošlogodišnje dobiti Ine. Naime Vlada je početkom travnja zadužila članove nadzornih odbora i skupština koji zastupaju državu u trgovačkim društvima u kojima država ima većinski ili manjinski paket dionica da zahtijevaju da se najmanje 50% dobiti isplati za dividendu, odnosno da se dio dobiti uplati u državni proračun, a pritom je na sjednici Vlade izričito navedena Ina.

Neslužbena računica pokazuje da bi, s obzirom na navedeni iznos koji bi se isplatio za dividendu od 480,5 milijuna kuna i udjele u temeljnom kapitalu najvećih dioničara, mađarskom MOL-u za dividendu pripalo 227 milijuna kuna, a hrvatskoj državi 215,4 milijuna kuna.