Razgraničenje s Crnom Gorom

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative.

U okviru XIII. zasjedanja Jadransko-jonskog vijeća ministri vanjskih poslova raspravljali su o eurointegracijskim procesima u jugoistočnoj Europi kao i o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju u kontekstu njezina trenutačnog stanja te budućeg razvoja i perspektiva.

Ministar Jandroković je istaknuo kako ministarski sastanak koincidira s održavanjem sjednice Vijeća za opće poslove Europske unije na kojem Hrvatska očekuje važne i pozitivne poruke u vezi sa završetkom pregovaračkog procesa. Naglasio je da je završna faza hrvatskih pregovora i vidljiva perspektiva skorog punopravnog članstva u Europskoj uniji od iznimne važnosti za sve zemlje jugoistočne Europe i snažan poticaj na njihovu europskom putu.

Jandroković se na rubovima sastanka Jadransko-jonske inicijative u Bruxellesu sastao s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Milanom Roćenom, priopćio je MVPEI. Njih su se dvojica sastala kao supredsjedatelji Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje između Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom u Den Haagu.

Na sastanku je postignuta suglasnost o daljnjim koracima te dogovoreno skoro održavanje sastanka stručnih skupina koje će pripremiti iduću sjednicu Povjerenstva. Osim za razgovore o utvrđivanju granice, ministri su susret iskoristili i kako bi dogovorili početak dvostranih pregovora o ugovorima o uspostavi pograničnog režima i graničnim prijelazima koji bi bili usklađeni sa standardima i zakonodavstvom Europske unije.