Počela državna matura

Ispitom iz matematike počela je državna matura na koju se prijavilo oko 30.000 učenika u Hrvatskoj, od čega oko 12.000 gimnazijalaca i oko 19.000 učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola, izjavio je ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

No, na ispite ih je, prema posljednjim informacijama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, izašlo oko 10% manje i to zbog zaključenih negativnih ocjena na kraju školske godine. Prvi je bio ispit iz matematike, a zatim iz etike te - ako je suditi po posljednjim informacijama Nacionalnog centra i učenika - sve protječe u najboljem redu.

Od ove se godine ispiti državne mature pišu nakon završetka nastavne godine,  od 23. svibnja do 6. lipnja. Jedino što se pisalo u drugom polugodištu, u prvom tjednu travnja, bili su eseji iz hrvatskog i stranog jezika. Rezultati državne mature bit će poznati 4. srpnja. Pisat će se po dva ispita dnevno, a obavezni predmeti su smješteni ponedjeljkom, kako bi se učenici odmorili i pripremili.

U prosjeku su učenici gimnazija prijavili tri obavezna i dva izborna predmeta, a učenici strukovnih škola su uz tri obavezna prijavili po jedan izborni predmet. Upis je proveden elektronskim putem, bez papira i poštanskih troškova.

U utorak 24. svibnja su testovi iz informatike i psihologije, 25. svibnja fizika i povijest, 26. svibnja sociologija te politika i gospodarstvo, 27. svibnja biologija i likovna umjetnost, 30. svibnja hrvatski i glazbena umjetnost, 31. svibnja kemija i filozofija te 1. lipnja engleski, njemački, fracuski, talijanski i španjolski jezik. Vjeronauk i geografija polažu se 2. lipnja, dan poslije grčki, latinski, srpski, mađarski, češki te talijanski kao materinji jezik. Logika se polaže 6. lipnja.