"39 stepenica" najbolja predstava

Najbolja predstava u cjelini, izvedena na 18. Festivalu glumca, je 39 stepenica Johna Buchan, Alfreda Hitchcocka i Patricka Barlowa u režiji Franke Perković te produkciji Kazališta Vitovitica, Ludens teatra iz Koprivnice i Hrvatskog kazališta iz Pećuha, objavio je jutros organizator Festivala glumca.


Najboljoj predstavi pripala je nagrada Vanja Drach. Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja ženska glumačka ostvarenja pripale su Nataši Janjić - za ulogu Emire u predstavi Tartuffe Jean Baptistea Poquelina Millierea u režiji Marca Sciaccaluga i izvedbi zagrebačke Gavele te Ljiljani Bogojević - za ulogu Dore Labudan u predstavi Breza Borivoja Radakovića u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Varaždin.


Najbolje muške uloge iostvarili su Siniša Popović - uloga Inspektora, Ministra i ex-Ministra u predstavi Tko je srušio berlinski zid Almira Bukvića u režiji Zorana Mužića u izvedbi Glumačke družine Histrion, kao i Rene Medvešek - za predstavu Kontrabas Patricka Suskinda u vlastitom režiji i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Nagradu Ivo Fitzi za najbolje glumačko ostvarenje mladome glumcu do 28 godina osvojio je Mladen Kovačić - za uloge Voditelja, Novinara, Špijuna i Seljaka u predstavi 39 stepenica. Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Pero Juričić - za uloge Djede i Sebastijana u predstavi Heidi redatelja Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva.


20 predstava glealo 10.00 ljudi


Ovogodišnji 18. Festival glumca održavao se od 13. do 24. svibnja u Županji, Vinkovcima, Vukovaru i Iloku, a u službenoj konkurenciji izvedeno je 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije koje je za festival izabrala izbornica Zrinka Cvitešić.


Večeras se u Županji dodjelom nagrada i šokačkim mjuziklom Bećarske vatre redatelja Himze Nuhanovića u izvedbi županjskog KUD-a Kristal zatvara 18. Festival glumca, a prema procjenama organizatora sve predstave na desetodnevnom festivalu pratilo je oko 10.000 gledatelja.


Festival glumca su 1994. godine utemeljili Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija, a organizatori te manifestacije podnaslovljene i kao Festival monodrame i komorne scene, su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Koncertno-kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca.