Hanfa kazneno prijavila MOL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga Hanfa podnijela je kaznenu prijavu DORH-u protiv MOL-a zbog osnovane sumnje na kazneno djelo manipulacije tržištem, objavljeno je na službenoj stranici Hanfe. Zakon o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takva djela propisuje kaznu zatvora od jedne do pet godina zatvora.

Protiv MOL-a i odgovornih osoba u tom društvu podnesena je i kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. 


Obustava trgovanja Inom do daljnega

Hanfa je ponovno produljila obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi. Obustava će trajati dok Hanfa ne odluči drukčije - nakon izvanrednog neposrednog nadzora nad Inom, odnosno dok ne utvrdi ispunjava li Ina sve svoje zakonske obveze u vezi s postupanjem s propisanim i cjenovno osjetljivim informacijama, navodi se u obrazloženju Hanfe objavljenom na internetskim stranicama Zagrebačke burze.

U obrazloženju se također podsjeća da je Hanfa kontinuirano nadzirala zakonitost stjecanja i otpuštanja dionica Ine od strane domaćih i stranih investitora, u svrhu osiguranja pravilnog i urednog trgovanja. Hanfa je 18. svibnja donijela rješenje kojim je utvrdila da je mađarski MOL manipuliralo tržištem, i to tako da je općom ponudom za kupnju dionica Ine, objavljenom 15. prosinca 2010. i poslije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica Ine.

MOL najavio borbu protiv Hanfe

Mađarski MOL odbacio je sve navode i optužbe u vezi s manipulacijama tržištem te najavio da će upotrijebiti pravni lijek protiv Hanfinih odluka i postupaka, jer tendenciozno pokušava uništiti ugled MOL-a. U priopćenju u povodu najnovije objave Hanfe da je manipulirao tržištem kako bi prešao prag od 50 posto dionica, MOL ističe kako je njihova namjera uvijek bila kristalno jasna te da su o njoj izvijestili izravno i pošteno.

Hanfa je radi zaštite ulagača i osiguranja pravilnog trgovanja svojim prijašnjim rješenjima privremeno obustavljala trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, i to od 28. travnja do 6. svibnja, zatim od 9. do 13. svibnja te od 16. do 20. svibnja, a sada do završetka postupka izvanrednog nadzora.