Prosvjed SIK-a u Puli

Četrdesetak povjerenika podružnica Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) prosvjedovalo je pred pulskim Vodovodom zbog najave izvanrednog otkaza sindikalnom povjereniku SIK-a u tom gradskom poduzeću.

Sindikalisti tvrde da je otkaz nezakonit te da se istarska politička oligarhija obračunava sa sindikalizmom. Mi smo očito taj sindikat koji njima smeta jer smo do sada ukazivali na štetnost projekta Brijuni-rivijera, na kriminal u pulskoj zračnoj luci, na Dragoneru, kazao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ocijenivši kako je u odnosu na istarske političare Sanader mali Titov pionir

Prema njegovim riječima, politička oligarhija u Istri i Puli ima pod kontrolom policiju, Državno odvjetništvo, pravosuđe i medije. Najavu otkaza sindikalnom povjereniku SIK-a u Vodovodu Stanku Raduloviću sindikalisti smatraju provedbom plana gaženja ovog sindikata koji konstantno upozorava da se pulski Vodovod želi uništiti da bi se što lakše objedinio istarski vodoopskrbni sustav i privatizirao.

Direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjić prosvjed je ocijenio neprimjerenim pokušajem politiziranja i uličnog rješavanja problema koji je isključivo poslovne prirode. Odluka o raskidu radnog odnosa Stanku Raduloviću je isključivo posljedica njegovog neispunjavanja radnih obaveza na poziciji referenta plana i analize, navodi direktor u priopćenju za javnost dodajući kako se radi o vrlo odgovornom radnom mjestu s opsegom poslova koji izravno utječu na poslovanje i financijsku stabilnost društva.

Po njegovim riječima svaki pokušaj prikazivanja spomenutog djelatnika kao žrtve beskrupuloznog sustava je potpuno deplasiran i neutemeljen, kao i insinuacije o sustavnom uništenju Vodovoda kako bi ga se, navodno, privatiziralo. Držim da takav postupak predstavlja zlouporabu sindikalnih pozicija koje postoje s ciljem zaštite materijalnih prava i interesa radnika, smatra Višnjić.