Nagrade HAZU-a za 2010. godinu

Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2010. godinu u području prirodnih znanosti i matematike dodijeljene su za znanstveni opus s izrazitim odjekom u međunarodnoj znanstvenoj zajednici Anđelki Tonejc te Nikoli Miroševiću za opus i objavljene knjige u posljednjih pet godina iz područja vinogradarstva i vinarstva.

U područje medicinskih znanosti za iznimna znanstvena dostignuća trajne vrijednosti iz područja veterinarske medicine, odnosno mikrobiologije nagradu je dobio Željko Cvetnić, a s područja filologije Darija Gabrić-Bagarić za knjigu Na ishodištu hrvatske leksikografije.

Prof. Jasna Horvat sa svojim romanom AZ (Ljevak, Zagreb, 2009.) dobitnica je nagrade za književnost, a povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan za cjelokupni rad u zaštiti kulturnih dobara dobio je nagradu iz područja likovnih umjetnosti.

Za glazbenu umjetnost nagrada je pripala Grozdani Marošević za knjigu Glazba četiriju rijeka, a nagradu HAZU za područje tehničkih znanosti dobio je Josip Brnić za konstrukciju plovnih i pučinskih objekata te tehničku mehaniku.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanoj sjednici HAZU-a 26. svibnja u palači HAZU-a u Zagrebu.