Kraj je kada ga odsvira sudac

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u emisiji Hrvatskog radija Kako vlada Vlada uz osobitu je suzdržanost izjavila da se iz Bruxellesa možemo nadati dobrim vijestima. No kako je rekla - kraj će biti kad ga sudac i odsvira.

Premijerka je predsjedniku države Ivi Josipoviću poručila da je sve spremno za sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost.

Na njoj će inzistirati na raspravi o tome kako će ubuduće funkcionirati pravna država jer, istaknula je, treba uzeti u obzir da izjave osoba koje su predmet istraga ili optuženici, kakva je ona bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, mogu biti iskorištene kao nedopušten pritisak na pravosuđe i cijeli sustav vlasti.

Što se mene tiče, trebali smo je održati još u petak, u subotu ili jučer, ako predsjednik na bilo koji način smatra da te izjave znače narušavanje ustavnog poretka. To sigurno nije tako. Naime, radi se o jednom iskazu koji očito može kod nekih narušiti povjerenje u sustav. To nije dobro zato što je sasvim sigurno da se poslovi koji se i danas odrađuju u sustavu - policija i DORH - nekima u Hrvatskoj ne sviđaju, poručila je Kosor.

Ocijenila je da u borbu protiv korupcije i kriminala nisu svi aktivno i jednako iskreno uključeni, da postoje oni koji, koristeći sva sredstva, žele tu borbu zaustaviti jer ih se ona dotiče i boje je se.

Ističući da iznosi osobno mišljenje, premijerka Kosor je prvi put spomenula da bi trebalo ukinuti Zakon o golfu, a usprotivila se i zatvorskoj kazni za klevetu. Također je rekla i da se HDZ protivi prijedlozima radne skupine da se novim Kaznenim zakonom dekriminalizira posjedovanje manjih količina lakih droga.

Izvijestila je i da njezina Vlada razmatra kako još smanjiti proračunski deficit, kako dodatno uštedjeti, kako dodatno zarezati, i od toga, naglasila je, neće odustati bez obzira na izbornu godinu. Dodatno ćemo razmotriti uštede u državnom proračunu, bavimo se deficitom i kako ga dodatno smanjiti, kazala je.

Poslušajte emisiju u cijelosti: