Pažani ne daju prepoloviti otok

Grandiozan projekt koji bi otok Pag trebao podijeliti na dva dijela uznemirio je duhove. U samo tri dana od 2900 Pažana čak ih je 2100 zajedno s vikendašima potpisalo peticiju protiv gradnje kanala od dva kilometra Košljun-Grad Pag.

Iako se o tom kanalu govori već dvadeset godina, a prije dvije godine i gradski su vijećnici dali jednoglasan blagoslov za njegovu izgradnju, ovih se dana situacija usijala.

Pažani i Paškinje kažu da iza priče kako će im tim plovnim kanalom stizati jahtaši ustvari stoji prikrivena eksploatacija kamena i prodaja Talijanima te nasipavanje mora i apartmanizacija.

I tri nevladine udruge protive se najavljenoj izgradnji kanala jer smatraju da projekt narušava turizam, kulturu i ekologiju otoka. Ističu da ne postoji konsenzus lokalnog stanovništva niti je javnosti predočena studija utjecaja na okoliš. U "Zelenoj listi" te udrugama "Cvit soli" i "Eko-Zadar" tvrde da nije dokazana ekonomska isplativost kanala.

Do investitora Želimira Dodera nemoguće je doći, a paški gradonačelnik diplomatski nam je poručio da će mišljenje o prokopu kanala imati kada vidi Studiju zaštite okoliša. Na koju će se stranu okrenuti vjetar u ovoj priči, za ili protiv kanala, znat će se u četvrtak, kada bi se studija trebala predstaviti vijećnicima.

Hoće li Pag - otok soli, vjetra i nadaleko znanog ovčjeg sira, uskoro postati poznat i kao otok kanalom prepolovljen na dva dijela?