Financiranje iz fondova EU-a

U Šibeniku su počeli Dani regionalnoga razvoja na kojima će hrvatski i europski dužnosnici razgovarati o poticanju lokalnih zajednica da pripreme projekte za financiranje iz fondova Europske unije.

Na konferenciji u Šibeniku bila je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. Na okruglom stolu  Regionalna politika RH i EU perspektive predstavnici Poljske, Latvije i Francuske predstavit će svoja iskustva iz područja regionalnog razvoja.

Hrvatska je u zadnjih 20 godina od samostalnosti učinila mnogo, osobito za regionalni razvoj, rekla je premijerka Kosor. Podsjetila je da je obnovljeno oko 150 000 kuća srušenih u ratu, brinulo se za oko milijun prognanika i izbjeglica, uključivo i one iz BiH. Za to smo potrošili više do pet milijarda eura vlastitog novca, istaknula je.

Premijerka je poručila kako Vlada trenutačno čini sve da završimo pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja i da taj cilj nije nedostižan.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić rekao je kako iskustva iz europskih zemalja pokazuju da je regionalna razvojna politika vrlo bitna. Izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da, prema analizama u Hrvatskoj, neka područja još nisu prijavila nijedan projekt za europske fondove. 

Tijekom konferencije dogodio se i manji izgred. Dok je premijerka Kosor govorila o vladinim nastojanjima da Hrvatska što prije uđe u zajednicu europskih zemalja, neka je žena u gledalištu ustala i počela klicati Živjela suverena Hrvatska i Nećemo u EU!, optužujući vrh vlasti za veleizdaju. Žena je napustila dvoranu u hotelskom naselju Solaris, a premijerka je s pozornice poručila kako je to dokaz da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svatko može iznijeti svoje mišljenje.