Zbog oblaka pepela otkazano 250 letova

Dvjesto pedeset letova otkazano je zbog pepela iz islandskog vulkana Grimsvoetna iznad Škotske i Irske, objavio je Eurocontrol. Otkazani su deseci letova u Škotsku i iz Škotske, ali je irska zrakoplovna kompanija Ryanair priopćila da će prosvjedovati protiv nepotrebnih ograničenja.

Uprava norveških zračnih luka Avinor priopćila je da će oblak pepela prouzročiti neka ograničenja letova na zapadnoj obali Norveške, a Danska je izjavila da će malo područje njezina zračnog prostora biti zatvoreno. Finski meteorolozi procjenjuju da će oblak pepela do juga Finske stići sutra navečer. Azijske zrakoplovne kompanije izjavile su da njihovi letovi za Europu nisu otkazani, ali da pozorno prate razvoj situacije s vulkanom.


Ryanair proletio kroz zonu vulkanskog pepela

Ryanair, koji je morao otkazati 36 letova između Škotske i gradova diljem Europe, priopćio je kako vjeruje da nema opasnosti za letove iz i u Škotsku te da će zbog nepotrebnih otkazivanja letova zajedno s drugim zrakoplovnim tvrtkama prosvjedovati kod ministra prometa. 

Ryanair je namjerno je jedan sat letio dijelom škotskog zračnog prostora za koji je objavljeno da ima visoku koncentraciju vulkanskog pepela, kako bi pokazao da nema opasnosti za zračni promet zbog vulkanske erupcije na Islandu.