Obami kraljevski doček

Američki predsjednik Barack Obama, koji je jednotjednu europsku turneju počeo posjetom Irskoj, došao je u London. Za trodnevnog boravka u glavnom gradu Velike Britanije bit će smješten sa suprugom u Buckinghamskoj palači.

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip dočekali su američki predsjednički par uz počasnu paljbu, a prije svečana dočeka gosti su obišli belgijski apartman kraljevske palače, u kojemu će provesti dvije noći.

Bračni par Obama privatno se sastao s vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea, princom Williamom i njegovom suprugom Kate, koji su se vratili s medenog mjeseca na Sejšelskom otočju nakon kraljevskog vjenčanja 29. travnja, koje je fasciniralo Ameriku, kako je rekao Obama.

Susret s američkim bračnim parom bila je prva službena obveza princeze Kate i upravo je zbog toga mladi bračni par doputovao u London. Prema protokolu britanskog dvora, William i Catherine nisu pozvani na svečani ručak ni na večeru koje za goste upriličuje kraljica.

Američkog predsjednika u Londonu očekuje polaganje vijenca na grobu neznanog vojnika u Westminsterskoj opatiji te razgovor s premijerom Davidom Cameronom u srijedu.

Uoči posjeta Cameron i Obama objavili su u londonskome Timesu članak kojim su istaknuli jedinstvenost američko-britanskih odnosa. Ne samo poseban, taj odnos je bitan. Ne povezuje nas samo povijest. Bilo da je riječ o ratovanju ili gospodarskoj obnovi, naše su potrebe i uvjerenja jednaka, napisali su.

Obama i Cameron trebali bi objaviti formiranje američko-britanskog vijeća za nacionalnu sigurnost koje bi se bavilo međunarodnim izazovima i razmjenjivalo obavještajne podatke, najavio je dužnosnik Bijele kuće i objasnio da bi to tijelo omogućilo koordiniraniji pristup suočavanju s budućim izazovima.

London je u prošlosti bio najveći američki saveznik u ratu u Iraku, a britanski vojnici najbrojniji su nakon američkih u Afganistanu. Nedavno su dvije zemlje zajedno s Francuskom povele intervenciju u Libiji. Međutim, London i Europa očekuju da Washington zauzme odlučnije stajalište prema uklanjanju režima Moamera Gadafija s vlasti, ističu agencije.

U razgovorima će Cameron i Obama razmatrati i sigurnosnu situaciju u Pakistanu nakon američke operacije kojom je na tlu te zemlje uklonjen vođa Al-Qa'ide Osama bin Laden.

Obama će tražiti britansku potporu za demokratske prosvjede u sklopu "Arapskog proljeća", te oko bliskoistočnog mirovnog procesa, piše Reuters.

Bračni par Obama ističe prijateljske veze s britanskom kraljicom od prvog susreta u Londonu 2009. No sadašnji Obamin posjet tek je drugi državni posjet nekog američkog predsjednika Britaniji. Prvi je u takav posjet pozvan George W. Bush 2003.

Obami će biti i iskazana čast da održi govor na zajedničkoj sjednici obaju domova britanskog parlamenta. Bit će to četvrti takav slučaj od Drugog svjetskog rata, nakon Charlesa de Gaullea 1960., Nelsona Mandele 1996. i pape Benedikta XVI. prošle godine.

Obama na trenutak O'bama

Obama je jučer u središtu Dublina održao govor pred 30 tisuća oduševljenih Iraca. Istaknuo je snažne veze Irske i SAD-a u kojima čak 37 milijuna građana ima irske korijene. Duhovito je komentirao svoje irsko podrijetlo i prijašnji posjet selu Moneygallu, iz kojega se njegov predak 1850. iselio u Ameriku.Govoreći o gospodarskoj krizi kroz koju prolazi Irska, američki je predsjednik poručio da Washington želi ojačati trgovačke veze dviju zemalja i učiniti sve kako bi pomogao Irskoj na putu oporavka.