Tjedan za ples

Pretpremijerom filma Pina, o velikoj njemačkoj koreografkinji Pini Bausch, večeras je u Moviepleksu u zagrebačkome Kaptol centru počeo 38. tjedan suvremenog plesa. 

Jedan od najvažnijih festivala suvremenog plesa u regiji - Tjedna suvremenog plesa, održat će se od danas do 2. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Splitu te će uz tradicionalan prikaz djela recentne hrvatske produkcije predstaviti djela 17 autora iz deset zemalja. 

Gostovat će plesači i koreografi iz Izraela, Austrije, Španjolske, Švicarske, Australije, Nizozemske, Hrvatske i drugih zemalja, a koji će svoje recentne produkcije predstaviti publici u Gavelli, ZKM-u, Zagrebačkom plesnom centru, Lisinskom i Sceni Travno.

Plesni tjedan otvara 3D film Pina redatelja Wima Wendersa, film koji je ovjekovječio koreografije kultne Pine Bausch. Posebna je pak poslastica plesni spektakl The Project u produkciji Izraelske Opere i Suzanne Dellal Centra sa ukupno 12 plesača.

Prvi put festivalskoj se publici predstavljaju koreografi Thomas Noone iz Španjolske, Guilleme Botelho iz Švicarske, Didier Theron iz Francuske te doajenka portugalske plesne scene Clara Andermatt. Chris Haring, koreograf renomirane austrijske skupine Liquid Loft, predstavlja svoju sada legendarnu koreografiju Running Sushi, dok nizozemski koreograf Andre Gingras kroz videoinstalaciju razmatra cijenu tijela u pokretu.

Zanimljivo će biti vidjeti gostovanje švicarske skupine Alias, ali i slovenske skupine En Knap, koju vodi Iztok Kovač. Hrvatski redatelj Ivica Buljan prvi će se put naći u ulozi koreografa, iako njegova veza s plesom nije odnedavno. Nastup Andreje Božić podsjetit će na uspjehe koje hrvatski koreografi postižu u inozemstvu, a od hrvatskih izvođača na Tjednu predstavit će se Maša Kolar i Zoran Marković, Tehnika, Studio za suvremeni ples, Saša Božić te Martina Nevistić i Iva Korenčić s projektom Silver.

U sklopu Tjedna bit će održani i brojni popratni događaji, radionice, fimske projekcije, razgovori s umjetnicima.