CANADA – Welcome, Bienvenue, Nihao

Oduvijek službeno dvojezična, američka zemlja-susjeda širi multikulturalnost.

Na mojim američkim putovima, produžih malo dalje na sjever, oko 2.000 km od Phoenixa. Dan kraljice Viktorije u Kanadi je praznik, pa ga koristim za posjet prijateljima u Edmontonu, koji se inače ne mogu pohvaliti obiljem neradnih dana u godini.


Strah od gubitka posla zbog uzimanja slobodnih dana jedna je od stvari koje će malo koji Kanađanin zaboraviti, upitate li ga da nabroji tri najgore stvari u toj zemlji. Druga je javna zdravstvena zaštita, zamišljena tako da bude dostupna svima jednako, a u praksi jednako nedostupna svima. Prva je vrijeme. U šali kažu da poznaju dva godišnja doba: zimu i popravak cesta.


Nekima je, pak, vrijeme na vrhu liste najboljih stvari. Čist zrak, zelenilo i obilje voda tekućica pravi je sanatorij za doseljenike iz krajeva bremenitih alergijama i inim plućnim nedaćama. Ostale dvije najbolje stvari nedvojbeno su: osjećaj sigurnosti i mogućnost pristojna života u zamjenu za humanu količinu radnih sati na dan.

Kanada je poznata i po gostoprimstvu useljenicima. O suživotu različitih kultura svjedoči dodavanje kineskog nazivlja dosad uobičajenim dvojezičnim natpisima na engleskom i francuskom. Zašto? Država jednostavno priznaje i poštuje činjenicu da golemi broj radno aktivnog stanovništva čine pripadnici jedne od najmnogoljudnijih nacija koji sporije savladavaju nove jezike.


Za istu su se prednost lako mogli kvalificirati Indijci, Arapi, Ukrajinci ili Poljaci. No njihovi su jezici itekako prisutni u praksi po  privatnim obrtima, školama i ugostiteljskim objektima.


Tijekom produženog vikenda u turističkom mjestu Banffu i okolici, po izletištima se susreće šaroliko mnoštvo, kao da je kakav godišnji susret Ujedinjenih naroda.


U zemljopisnim se pojmovima očuvao i trag jezika starosjedilačkih plemena: Shushwap, Saskatchewan, Wetaskiwin, Ponoka… Tako je i s korijenom samog imena zemlje: ˝kanata˝ na jeziku Huron Indijanaca znači veliko selo. Danas bi se moglo slobodno reći - globalno.

Daria Marjanović, Iznimno iz Canade