Grčka za spas prodaje imovinu

Grčka je pod pritiskom ostalih članica Europske unije i tržišta ubrzala privatizaciju imovine u državnom vlasništvu kako bi smanjila golem javni dug i otklonila novu dužničku krizu u eurozoni.

Nakon maratonskog sastanka vlada Georgiosa Papandreoua objavila je da će ove godine uštedjeti dodatnih 1,6 milijardi eura i odmah početi prodavati unosnu državnu imovinu. Na bubnju će se naći najveći grčki telekomunikacijski operater OTE i luke u Pireju i Tesalonikiju, koje spadaju među najprometnije turističke i trgovinske luke na Mediteranu.

Država trenutačno ima još 16 posto udjela u OTE-u, čiji je glavni dioničar Deutsche Telekom, i mogla bi ga prodati u cijelosti.

Atena namjerava do 2012. za 17 postotnih bodova smanjiti i trenutno 51-postotni udio u gotovo monopolističkom operateru za električnu energiju PPC-u.
U planu je i privatizacija Hellenic Postbanka, koji spada među najbolje kapitalizirane grčke banke, te vodoprivredne tvrtke u Tesalonikiju, plinskog operatera DEPA-e, željezničkog operatera Trainose, operatera utrka ODIE, kasina u blizini Atene i podizvođača u sektoru vojne industrije EAS.
Ministarstvo još nije sastavilo cijeli popis imovine koji će biti ponuđena na prodaju.

U 2012. i 2013. država će prodati unosnog monopolista za igre na sreću OPAP, te regionalne pomorske i zračne luke i autoceste u javno-privatnom partnerstvu, kao i do 21 posto udjela u atenskoj zračnoj luci, prenosi Hina.

Redovita tromjesečna revizija međunarodnih zajmodavaca Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda neočekivano se protegnula i na treći tjedan. Inspektori tek moraju odobriti isplatu nove tranše kriznog kredita u visini 12 milijardi eura.

Grčka bi bez tog novca najvjerojatnije bankrotirala, priznao je u jednom intervjuu grčki premijer Georgios Papandreou.